Είμαστε σε AltSeason ή Οχι? (Bitcoin Dominance Index)!!

Dominance-index-Feature-img

Σήμερα θα μιλήσουμε για τον Δείκτη Κυριαρχίας (Dominance Index), του Bitcoin, και πως μπορεί να μας βοηθήσει με τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις μας, για τα Altcoins.

Πολλοί traders, δίνουν βαρύτητα, σε αυτόν τον δείκτη, για να προβλέψουν την έναρξη και την λήξη, της Altseason (εποχή των Altcoins).

Περιεχόμενα

Τι είναι Δείκτης Κυριαρχίας (Dominance Index) Bitcoin, και πως υπολογίζεται?

Το Bitcoin είναι το μεγαλύτερο σε κεφαλαιοποίηση (Market Cap), κρυπτονόμισμα στον κόσμο, ελέγχοντας ως αποτέλεσμα, το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών, αλλά και το ενδιαφέρον των επενδυτών, στις αγορές κρυπτονομισμάτων.

Αν αθροίσουμε την κεφαλαιοποίηση του Bitcoin και των λοιπών Altcoins, βρίσκουμε την ΣυνολικήΤρέχουσα Κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων (Total Current Market Cap).

Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση του Bitcoin ισούται με το άθροισμα, των εν κυκλοφορία token επί της τρέχουσας τιμής του Bitcoin.

Bitcoin-Dominance-Index-calculation-total-market-cap-min

Φυσικά δεν χρειάζεται, να μπείτε στην διαδικασία αυτή, διότι ιστοσελίδες όπως το Coingecko, μας δίνουν τη πληροφορία αυτή στο πιάτο.

Bitcoin-Dominance-Index-Goingecko-total-market-cap

Ως εκ τούτου, ο Δείκτης Κυριαρχίας (Dominance Index) Bitcoin, αλλά και κάθε άλλου Altcoin, υπολογίζεται, διαιρώντας τη Τρέχουσα Κεφαλαιοποίηση (Market Cap) του, με την ΣυνολικήΤρέχουσα Κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων (Total Current Market Cap) καιέπειτα, πολλαπλασιάζοντας με το 100 (για την εύρεση της ποσοστιαίας μονάδας).

Bitcoin-Dominance-Index-calculation-min

Φυσικά και εδώ έρχεται η αγαπημένη μας ιστοσελίδα διαγραμμάτων Tradingview, και μας δίνει σε διάγραμμα, την τρέχουσα τιμή, αλλά και όλη την ιστορική διαδρομή αυτού του Δείκτη.

Bitcoin-Altseason-Dominance-Index-chart

Μικρή Ιστορική Αναδρομή πάνω στον Bitcoin Dominance Index.

Από το 2013 έως το 2017, το Bitcoin είχε ελάχιστους ανταγωνιστές.

Ο Dominance Index, κυμαινόταν γύρω στο 94%.

Τα διακριτικά ERC-20 δεν υπήρχαν τότε, το Ethereum ήταν ακόμη μια αγέννητη ιδέα στο μυαλό του Vitalik Buterin και τα σταθερά νομίσματα (stable coins) όπως το Tether (USDT) ανήκουστα.

Όλα αυτά άρχισαν να αλλάζουν το 2017, όταν ξεκίνησε η πρώτη σεζόν altcoin.

Τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, η κυριαρχία του Bitcoin, βρισκόταν περίπου στο 85,4% (το Ethereum είχε μερίδιο 5,7% από την συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων, ενώ το XRP του Ripple είχε μόλις το 1,1%.).

Όμως, σε διάστημα 4 μηνών, το μερίδιο αγοράς του Bitcoin έπεσε δραματικά καθώς μια σειρά αρχικών προσφορών νομισμάτων (ICOs) αύξησε σημαντικά την κεφαλαιοποίηση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων.

Μέχρι τον Ιούνιο του 2017, η κυριαρχία του Bitcoin μειώθηκε στο 40%, με τη ρευστότητα να μεταφέρεται σε μάρκες ERC-20.

Κατά την ίδια περίοδο, η συνολική κεφαλαιοποίηση της κρυπτοαγοράς, αυξήθηκε από $20 δις, σε $114 δις. Μια αύξηση της τάξης του 470%.

Bitcoin-Altseason-ethereum-flippening-Bitcoin

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι λάτρεις του Ethereum άρχισαν να μιλούν για το λεγόμενο “Flippening“, δηλαδή η στιγμή που το Ethereum θα ξεπερνούσε σε κεφαλαιοποίηση το Bitcoin. Κάτι το οποίο φυσικά δεν συνέβη μέχρι και σήμερα.

Καθ’ όλη  την διάρκεια του 2017, η τιμή του Bitcoin κατέρρεε, και μαζί του ο Dominance Index, που έφτασε στο χαμηλό όλων των εποχών, γράφοντας 32,8%.

Αυτό το Bear Market όμως, δεν άφησε ανεπηρέαστα και τα υπόλοιπα Altcoins.

Σύμφωνα με μια έκθεση της Ernst & Young, η οποία κατέγραψε τις ICO που ξεκίνησαν το 2017 και τις αξιολόγησε ένα χρόνο αργότερα. Βρήκε λοιπόν ότι:

  1. 86% των ICO είχαν πέσει κάτω από την τιμή καταχώρισής τους.
  2. Το 30% αυτών των altcoins έχασαν ουσιαστικά όλη την αξία τους.
  3. Μόνο το 29% των ICO είχαν πραγματικά ένα προϊόν που να λειτουργεί.

‍Αυτές οι απογοητευτικές στατιστικές έκαναν χώρες όπως τις Ηνωμένες Πολιτείες, να ενεργοποιήσουν τις ρυθμιστικές αρχές, οι οποίες ξεκινήσαν αγωγές εναντίον πολλών έργων blockchain.

Οι κυβερνητικοί φορείς προειδοποίησαν επίσης τους επενδυτές να αναμένουν αστάθεια στα κρυπτονομίσματα, συμβουλεύοντας το επενδυτικό κοινό να παραμείνουν στο Αμερικανικό χρηματιστήριο.

Από το 2018, η κυριαρχία του Bitcoin επέστρεψε σε κάποιο βαθμό – φθάνοντας ο Dominance Index, σε υψηλά επίπεδα (έως 70%), τον Σεπτέμβριο του 2019. Ωστόσο, είναι απίθανο να δούμε ξανά τον Δείκτη Κυριαρχίας, σε αυτά τα επίπεδα.

Ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων, είναι τώρα πιο πλούσιος και διαφορετικός από ότι ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 2010.

Οι νέες τάσεις της αγοράς κρυπτογράφησης όπως το DeFi έχουν μετατοπίσει τη ρευστότητα στο Ethereum.

Τι μας δείχνει η αύξηση ή μείωση του Bitcoin Dominance Index?

Όταν αυξάνεται η o Δείκτης Κυριαρχίας του BTC, σημαίνει ότι το ενδιαφέρον και η ζήτηση για BTC tokens αυξάνεται και για τα Altcoin μειώνεται. Όταν μειώνεται η τιμή του Δείκτη, σημαίνει ότι η ζήτηση για Altcoin αυξάνεται και μειώνεται για το BTC.

Bitcoin-Altseason-seesaw-Dominance-Index-min

Κάτι ανάλογο γίνεται στα κλασσικά χρηματιστήρια, όταν σε εποχές αβεβαιότητας (risk off), οι επενδυτές στρέφονται σε «βαριά χαρτιά», στον χρυσό και στα εμπορεύματα.

Το Bitcoin, θεωρείται από τα «βαριά χαρτιά», σε σχέση με τα περισσότερα altcoins, με χαμηλή ρευστότητα.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι αρχάριοι ξεκινούν το επενδυτικό τους ταξίδι με το Bitcoin, και σταδιακά γνωρίζουν τα Altcoins.

Εδώ σας παραθέτω ένα πίνακα για το πως να ερμηνεύετε τον Bitcoin Dominance Index, και να γνωρίζετε εάν πλησιάζει η Altseason, στην αρχή ή στο τέλος της.

Όταν ο Δείκτης
BTC DOMINANCE INDEX
Και όταν η
Τιμή BTC
Τότε η
Tιμή ALTCOINS
ΑυξάνεταιΑυξάνεταιΜειώνεται
ΑυξάνεταιΜειώνεταιΜειώνεται Γοργά
ΑυξάνεταιΣταθερήΣταθερή
ΜειώνεταιΑυξάνεταιΑυξάνεται Γοργά
ΜειώνεταιΜειώνεταιΜειώνεται / Σταθερή
ΜειώνεταιΣταθερήΑυξάνεται

Τα μειονεκτήματα του Dominance Index.

Αναλυτές προτείνουν την χρήση του Δείκτη, με μια σκεπτική ματιά.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι o Domination Index, δεν λαμβάνει υπόψη τα tokens, που χάνονται, είτε μέσω hack, είτε από άτομα που χάνουν τα ιδιωτικά τους κλειδιά (private Keys).

Παρ ‘όλα αυτά, ο Domination Index, μπορεί να μας δώσει μια γενική καθοδήγηση σχετικά με το πόσα κεφάλαιά, να διαθέτουμε σε Altcoins και πόσα στον «Πατριάρχη».

Είναι σημαντικό, να μην βάζουμε, όλα τα αυγά, σε ένα καλάθι, και να βασιζόμαστε και σε άλλες μορφές ανάλυσης.

Εάν σας άρεσε πατήστε Like!!!

◉ Εάν σας άρεσε το άρθρο, διαφωνείτε με κάτι ή θα θέλατε να συμπεριλάβω οτιδήποτε άλλο,μεταβείτε στην σελίδα μου στο Facebook, όπου είναι όλα πολύ πιο γνώριμα για εσάς, και κάντε μου ένα Like 👍, για να με υποστηρίξετε!! Σας Ευχαριστώ ο CryptoGrafos.

Αποποίηση Ευθυνών

Αποποίηση ευθυνών: Οι απόψεις που εκφράζονται στον ιστότοπο ocryptografos.com δεν αποτελούν επενδυτικές συμβουλές αλλά προσωπικές απόψεις του εκάστοτε αρθρογράφου και των δημοσιογραφικών πηγών από όπου τις αντλεί. Οι αναγνώστες που επιθυμούν να επενδύσουν σε ψηφιακά νομίσματα θα πρέπει να προβούν σε δική τους προσωπική έρευνα ή να συμβουλευθούν έναν επαγγελματία επενδυτικό σύμβουλο.

δεσ και αυτο
Bitcoin-PiIndex-feature-image
Το νου σας, πλησιάζει η 10 του Μάρτη!! (Bitcoin Correction Alert)!!