Πώς το Bitcoin επέζησε από το “Xinjiang Blackout”

china-against-bitcoin-feature

Χθες στις 18 Απριλίου, σημειώθηκε σημαντική πτώση στην τιμή του Bitcoin (και σε πολλά άλλα κρυπτονομίσματα) λόγω διακοπής ρεύματος στην περιοχή Σινγιάνγκ της Κίνας.

Το αποτέλεσμα ήταν η πτώση του ρυθμού κατακερματισμού (hash rate) του δικτύου Bitcoin κατά 45%.

Η παρακάτω εικόνα δείχνει όλα τα Bitcoin Mining Pools.

Το Pool είναι ουσιαστικά μια ομάδα εξορυκτών (Miners), που μοιράζονται τις ανταμοιβές εξίσου, όταν ένα Bitcoin εξορύσσεται επιτυχώς.

 Όταν κάποιος ιδιώτης, με hardware μικρής σχετικά επεξεργαστικής ισχύς, θέλει να ασχοληθεί με την εξόρυξη Bitcoin, τον συμφέρει να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο pool.

Εάν το κάνει μόνος του, πιθανότατα δεν θα λύσει ποτέ ένα crypto-hash, και δεν θα λάβει ποτέ rewards.

Bitcoin-hash-rate-rank-min

Από την ανωτέρω εικόνα λοιπόν, μπορείτε να δείτε ότι 6 pools επηρεάστηκαν  πάνω από 10%.

Τι σημαίνει αυτό?

Δεδομένου ότι η διακοπή ρεύματος ήταν στη Σινγιάνγκ, μπορείτε να υποθέσετε ότι ο εξοπλισμός εξόρυξης που ήταν εκτός σύνδεσης αντιστοιχεί σε αυτή την περιοχή.

Περιεχόμενα

Πόσο επηρεάζει η Κίνα το Bitcoin.

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Cambridge, η Σινγιάνγκ (Xinjiang)  κατέχει περίπου το 35% του εξοπλισμού εξόρυξης της Κίνας, και αυτή με τη σειρά της το 65% παγκοσμίως.

Bitcoin-cambridge-hash-rate
Πηγή: https://cbeci.org/mining_map

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη, αυτές τις πληροφορίες σε συνδυασμό με τα δεδομένα από το blackout, θα μπορούσε κανείς να καταλήξει στα εξής συμπεράσματα:

Το F2Pool – το μεγαλύτερο Mining Pool, έχει το 10% του εξορυκτικού εξοπλισμού του στη Xinjiang και το 20-30% στην Κίνα. Επειδή το F2Pool ιδρύθηκε στην Κίνα, δεν σημαίνει ότι πρέπει να είστε στην Κίνα για να συμμετάσχετε σε αυτό το pool.

Antpool – Το 2ο μεγαλύτερο pool εξόρυξης έχει 24% του εξορυκτικού εξοπλισμού του στη Xinjiang και το 50% στην Κίνα.

Poolin – Το 4ο μεγαλύτερο pool εξόρυξης έχει 33% του εξορυκτικού εξοπλισμού του στη Xinjiang και το 70% στην Κίνα.

Αυτό μας δίνει καλή εικόνα για τη διανομή όχι μόνο στην Κίνα, αλλά και στις συγκεκριμένες δεξαμενές εξόρυξης.

Με την Κίνα να διατηρεί το μεγαλύτερο μερίδιο του συνολικού hash rate, τίθεται το ερώτημα:

Είναι αυτός λόγος ανησυχίας για την ανεξαρτησία του Bitcoin?

Χθες λοιπόν, ζήσαμε την πρώτη μεγάλη δοκιμασία αξιοπιστίας του δικτύου Bitcoin, σε περίπτωση πτώσης του από Blackout.

Παρόλο λοιπόν, που αυτό το blackout, έβγαλε εκτός το 45% του δικτύου, είδαμε μόνο μια πτώση 15% στην τιμή του Bitcoin, που γρήγορα ανέκαμψε σε περίπου 10% πτώση.

Ας μην παραβλέψουμε ότι αυτή η πτώση οφείλονταν επίσης και στην  εκκαθάριση (Liquidation) long θέσεων στο Bitcoin, που χρησιμοποιούσαν μόχλευση (Leverage) αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Leverage-Bitcoin

Τα καλά νέα από το ανωτέρω περιστατικό που ζήσαμε είναι ότι παρόλο που έπεσε το 45% του δικτύου, αυτό είχε ελάχιστο αντίκτυπο στην τιμή και παρόλο που οι χρόνοι συναλλαγών επιβραδύνθηκανσυνέχισε να λειτουργεί.

Αν το δούμε σαν ένα τεστ προσομοίωσης «Κρύου Πολέμου» (Cold War), το Bitcoin τα κατάφερε με άριστα αποτελέσματα.

Τα άσχημα νέα είναι ότι η Κίνα απενεργοποίησε το 45% του δικτύου προφασιζόμενη μια «Επιθεώρηση ασφάλειας σε περίπτωση διακοπής ρεύματος» που σημαίνει ότι μπορεί να συμβεί ξανά και ξανά στο μέλλον.

Θέλει η Κίνα να σαμποτάρει το Bitcoin?

Υποθέτω ότι αυτό είναι στο μυαλό κάθε εταιρείας, επενδυτή, ή χώρας, που βλέπει το Bitcoin ως ένα μελλοντικό απόθεμα αξίας.

Πρόσφατα, ακόμη και ο Peter Thiel (Silicon Valley Icon), μίλησε για το πως η Κίνα χρησιμοποιεί το Bitcoin ως όπλο.

Υπάρχει σίγουρα ένας γεωπολιτικός κίνδυνος όταν μια χώρα κατέχει το μεγαλύτερο μέρος κάθε περιουσιακού στοιχείου.

Η λογική λέει ότι η Κίνα έχει περισσότερα να χάσει με το «κλείσιμο» των εξορυκτών τους.

Οι εξορυκτές Bitcoin δημιούργησαν εκτιμώμενα έσοδα 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο, μια αύξηση της τάξης του 62% από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα δεδομένα της Coin Metrics που αναλύθηκαν από την CoinDesk.

bitcoin-mining-min

Εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, το Bitcoin Mining θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021 για την Κίνα, κάτι ουδόλως ευκαταφρόνητο.

Και επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι η Κίνα διαθέτει ένα μεγάλο ποσοστό των εν κυκλοφορία Bitcoin, οπότε τυχόν απώλειες δεν θα είναι προς το συμφέρον τους.

Made in China

Για να κατανοήσουμε πως η Κίνα κατέληξε να έχει μερίδιο αγοράς 60% στην παραγωγή Bitcoin, ίσως θελήσουμε να λάβουμε υπόψη τα εξής:

  • Το 90% των υπολογιστών κατασκευάζονται στην Κίνα.
  • Το 70% των κινητών τηλεφώνων κατασκευάζονται στην Κίνα.
  • Η Κίνα κατέχει το 18% του παγκόσμιου πληθυσμού (οι ΗΠΑ το 4%).

Επομένως, θα ήταν λογικό για τη χώρα που παράγει τους περισσότερους υπολογιστές (συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού για εξόρυξη Bitcoin) να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο του hash rate.

Έχουν τη δύναμη να χειραγωγήσουν ή να παρέμβουν στο δίκτυο Bitcoin?

Ναι.

Αν θέλετε να μάθετε πιο τεχνικές λεπτομέρειες, μπορείτε να διαβάσετε μια μελέτη που γράφτηκε από τους Ben Kaiser, Mireya Jurado και Alex Ledger με τίτλο «Η απειλή της Κίνας» γραμμένο το 2018.

Παρέχουν πληροφορίες για πιθανούς τρόπους που η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να παρέμβει στο δίκτυο του Bitcoin.

Το πιο γνωστό και ευκολότερο θεώρημα είναι η επίθεση 51% (51% Attack).

Επίθεση στο Bitcoin με 51% Attack.

Μια επίθεση 51% αναφέρεται σε μια επίθεση σε ένα blockchain, από μια ομάδα εξορυκτών (miners), που ελέγχει περισσότερο από το 50% του ρυθμού κατακερματισμού (hash rate) του δικτύου.

Οι επιτιθέμενοι θα μπορούσαν να αποτρέψουν νέες συναλλαγές από τη λήψη επιβεβαιώσεων, με αποτέλεσμα την διακοπή αυτών, μεταξύ ορισμένων ή όλων των χρηστών.

bitcoin-51-attack

Θα μπορούσαν επίσης να αντιστρέψουν συναλλαγές που ολοκληρώθηκαν, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να ξοδέψουν διπλά κέρματα (double-spend coins).

Δεν θα μπορούσαν όμως να δημιουργήσουν νέα Bitcoin ή να αλλάξουν παλιά μπλοκ.

Μια επίθεση 51% πιθανότατα δεν θα καταστρέψει το Bitcoin ή άλλο κρυπτονόμισμα που βασίζεται σε blockchain, παρόλο που θα είχε εξαιρετικά επιζήμιες επιπτώσεις.

Φυσικά το 51% Attack δεν είναι εύκολο ούτε δωρεάν.

Για το Bitcoin το κόστος θα ήταν περίπου $15.8 εκ. ημερησίως.

Bitcoin-51pct-attack
Πηγή: GoBitcoin.io

Ο άλλος τρόπος που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Κίνα, είναι η «επίταξη» των δεξαμενών εξόρυξης.

Μια πρόσφατη όμως ενημέρωση του λογισμικού εξόρυξης (https://braiins.com/stratum-v2 ) λύνει αυτό το πρόβλημα.

Αυτή η αναβάθμιση υιοθετήθηκε από τη μεγαλύτερη μη κινεζική δεξαμενή εξόρυξης, Slush Pool.

Συμπέρασμα

Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να προβλέψει τι θα κάνει η Κίνα στο μέλλον. Έχουν στείλει μεικτά σήματα για το Bitcoin, μία το απαγορεύουν και μια μιλούν για ψηφιακό Γιουάν.

Αυτό που μόλις ζήσαμε με το “Xinjiang Blackout” είναι ότι ακόμα και όταν το 70% των Κινέζων εξορυκτών βγαίνουν εκτός λειτουργίας, το δίκτυο διατηρείται με πολύ μικρή μείωση των τιμών.

Επομένως, οι φόβοι από την πλευρά των κινεζικών εξορυκτών να εξαφανιστούν μια μέρα, φαίνεται να εξασθενούν μετά τα πρόσφατα γεγονότα.

Αν σας αρέσουν οι θεωρίες συνωμοσίας, ίσως η απενεργοποίηση του ηλεκτρικού δικτύου της Σινγιάνγκ, μοιάζει με μια σύγχρονη εκδοχή μιας οικονομικής «Πυρηνικής Δοκιμής».

Η Κινεζική κυβέρνηση ήθελε να δει τι θα συνέβαινε εάν έθεταν το 50% της ισχύος του Bitcoin εκτός σύνδεσης.

Νομίζω ότι είναι ασφαλές να πούμε ότι το πείραμα απέτυχε.

Ίσως η Κίνα υποτίμησε τη δύναμη του HODL.

Ή το πιο πιθανό, ότι το δίκτυο Bitcoin παραμένει ανεπηρέαστο από γεωπολιτικά παιχνίδια.

Εάν σας άρεσε πατήστε Like!!!

◉ Εάν σας άρεσε το άρθρο, διαφωνείτε με κάτι ή θα θέλατε να συμπεριλάβω οτιδήποτε άλλο,μεταβείτε στην σελίδα μου στο Facebook, όπου είναι όλα πολύ πιο γνώριμα για εσάς, και κάντε μου ένα Like 👍, για να με υποστηρίξετε!! Σας Ευχαριστώ ο CryptoGrafos.

Αποποίηση Ευθυνών

Αποποίηση ευθυνών: Οι απόψεις που εκφράζονται στον ιστότοπο ocryptografos.com δεν αποτελούν επενδυτικές συμβουλές αλλά προσωπικές απόψεις του εκάστοτε αρθρογράφου και των δημοσιογραφικών πηγών από όπου τις αντλεί. Οι αναγνώστες που επιθυμούν να επενδύσουν σε ψηφιακά νομίσματα θα πρέπει να προβούν σε δική τους προσωπική έρευνα ή να συμβουλευθούν έναν επαγγελματία επενδυτικό σύμβουλο.

δεσ και αυτο
Ethereum_logo_featured_image
Τεχνική Ανάλυση Ethereum (ETH) 25 Ιαν. 2021