Να Φοβόσαστε Οταν Ολοι Είναι Χαρούμενοι Και Να Χαίρεστε Οταν Ολοι Φοβούνται!! (Bitcoin)

Bitcoin-feature

Σήμερα ζούμε μία από τις καλύτερες μέρες, όσον αφορά τις αποδόσεις του Bitcoin αλλά και των υπολοίπων Altcoins

Όλο το ταμπλό είναι πράσινο, και πλέουμε σε πελάγη ευτυχίας.

bitcoin-altcoins-overall-performance
Coin360 Heatmap

Εάν λάβουμε υπόψη τα λόγια του μεγαλύτερου και πιο πετυχημένου ιστορικά, επενδυτή των κεφαλαιαγορών Warren Buffett, ο οποίος έχει πει:

να φοβόσαστε όταν όλοι είναι χαρούμενοι και να χαίρεστε όταν όλοι φοβούνται

εγώ ξεκίνησα να ελέγχω τους δείκτες που περιμένω να μου δείξουν, πότε αυτή η ευφορία πιθανόν να φτάσει στην κορύφωση της. 

warren-buffet-bitcoin-article

Όπως είχα αναφέρει και στο προηγούμενο μου άρθρο στις 22 Φεβρουαρίου, παρακολουθώ από κοντά τον δείκτη Pi Cycle, διότι έχει αποδείξει την αξία του δύο φορές έως τώρα, αποκαλύπτοντας την ακριβή ημερομηνία κορύφωσης του Bitcoin.

Όσοι ΔΕΝ το έχετε διαβάσει ακόμη, ΠΡΙΝ προχωρήσετε παρακάτω, διαβάστε το ΤΩΡΑ.

Είχα υπολογίσει την ημερομηνία που ο δείκτης αυτός, θα έφτανε στην κορύφωση, δηλαδή στις 10 Μαρτίου, τονίζοντας όμως, ότι η ημερομηνία αυτή θα ισχύει στην περίπτωση που ΔΕΝ έχουμε κάποια διόρθωση.

Η διόρθωση αυτή τελικά, ξεκίνησε την ημέρα του άρθρου, φτάνοντας μέχρι τα επίπεδα του 25%, απομακρύνοντας έτσι, την ημέρα κορύφωσης του δείκτη Pi Cycle.

Ας ξεκινήσουμε σήμερα όμως, από την γενικότερη εικόνα, τοποθετώντας τους τρεις εκθετικούς μέσους όρους (Exponential Moving Averages) 8, 21 και 34, για να μας δώσουν μία πρώτη εικόνα της δυναμικής πού έχει αυτή τη στιγμή το Bitcoin.

Bitcoin-daily-chart-EMAs
Bitcoin Ημερήσιο Διάγραμμα, με 08, 21, 34 EMAs

Όπως βλέπουμε στο διάγραμμα το Bitcoin βρήκε δύο φορές στήριξη, στον 34 εκθετικό μέσο όρο, συνεχίζοντας έπειτα να διασπά τα προηγούμενα υψηλά, και να δημιουργεί νέα All Time Highs.

Μέχρι πότε όμως μπορεί να συνεχιστεί το ράλι του Bitcoin?

Ας πάμε λοιπόν να δούμε τι έχει να μας πει o Pi Cycle, και εάν πρέπει προετοιμαζόμαστε, για μια από τις μεγάλες διορθώσεις, που κάνει το Bitcoin, κάθε τέσσερα χρόνια.

Από το διάγραμμα που σας είχα παρουσιάσει στο προηγούμενό μου άρθρο, είχαμε δει πώς αυτός ο δείκτης, άρχισε να κλείνει την ψαλίδα από 72% που ήταν 20 Δεκεμβρίου ’20, φτάνοντας στο 9% στις 20 Φεβρουαρίου ’21 (μέσα σε δύο μήνες δηλαδή!!).

Bitcoin-chart-2021-Pi-cycle-closing-10day-distance
Ψαλίδα μεταξύ των 02 ΚΜΟ του Bitcoin Pi Cycle, ανα 10 ημέρες (20/12/2020-20/02/2021).

Σήμερα συνεχίζοντας να μετράμε την απόκλιση πού έχουν οι δυο κινητοί μέσοι όροι του Pi Cycle, (ο 111 και 350×2), βλέπουμε ότι στις 10 Μαρτίου ’21, έχουμε φτάσει στο 5%.

bitcoin-pi-cycle
Ψαλίδα μεταξύ των 02 ΚΜΟ του Bitcoin Pi Cycle, ανα 10 ημέρες (20/02/2021-10/03/2021).

Αυτή τη φορά δεν θα διακινδυνεύσω, να δώσω ακριβή ημερομηνία σύγκλισης του PiCycle, αλλά πιστεύω ότι θα είναι μέσα στις επόμενες 30 με 45 ημέρες.

Το δεύτερο μοτίβο, που ανακάλυψα είναι ότι, εάν παρατηρήσουμε τα 02 προηγούμενα ανοδικά κύματα, σχεδιάσουμε, με την βοήθεια μιας ευθείας γραμμής, το ύψος της ανόδου, και την κλίση της τιμής που πέτυχαν, και υποθέσουμε ότι το Bitcoin, θα συμπεριφερθεί παρόμοια, τότε θα δούμε ότι φτάνουμε περίπου μέχρι τα $75.000 (Τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου).

Bitcoin-daily-chart-lines
Συμπεριφορά Ανοδικών Κυμάτων Bitcoin

Το θετικό σενάριο λοιπόν, εάν υποθέσουμε ότι, τελικά είναι άκυρος ο δείκτης Pi Cycle, είναι μια κορυφή στα $75,000 περίπου και διόρθωση έως τα επίπεδα 0,5-0,618 Fib, στα οποία συναντάμε και την προηγούμενη κορυφή, η οποία τώρα θα παίξει τον ρόλο της υποστήριξης.

Bitcoin-daily-chart-fib-retr
Bitcoin Fibonacci Retracements

Εάν όμως, βγει σωστός ο δείκτης Pi Cycle, και η ψαλίδα κλίσει, θα ακολουθήσει μία διόρθωση της τάξεως περίπου του 80%, (επίπεδα $15.000-$20.000), όπως το 2013 και 2017.

Για όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθούν τον Bitcoin Pi Cycle, σε πραγματικό χρόνο, μπορούν να το κάνουν αυτό δωρεάν, πηγαίνοντας στην ιστοσελίδα του TradingView.

Εκεί θα επιλέξουν το ζευγάρι BTCUSD.( https://www.tradingview.com/symbols/BTCUSD/)

Έπειτα θα βρουν τον δείκτη Bitcoin Pi Cycle (https://www.tradingview.com/script/caSZZzo8-CT-Reverse-Pi-Cycle-Bitcoin-Top-Indicator/), τον οποίο θα τον κάνουν “Add to Favorites”.

Επιστρέφοντας στο διάγραμμα BTCUSD, θα τον βρουν μέσα στην επιλογή “IndicatorsFavorites”.

Ένας δεύτερος παράγοντας, που υποστηρίζει την άποψη, περί διόρθωσης στο κοντινό μέλλον είναι ο δείκτης Puell Multiple.

Τι είναι ο δείκτης Puell Multiple.

Ο δείκτης Puell Multiple, μας δίνει μια εικόνα, για το πως συμπεριφέρονται οι εξορύκτες (miners) του Bitcoin, σε διάφορες χρονικές περιόδους.

Εξετάζει τους οικονομικούς κύκλους των εσόδων από τις εξορύξεις Bitcoin, και πως οι εξορυκτές, για να καλύψουν τα έξοδα του εξοπλισμού εξόρυξης αλλά και της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, υποχρεώνονται σε πώληση, μεγάλου ποσοστού Bitcoin που κατέχουν.

Τα έσοδα λοιπόν, που αποκομίζουν, από τις πωλήσεις Bitcoin, μπορούν να πιέσουν την τιμή του, προκαλώντας διορθώσεις σε αυτό.

Πως υπολογίζεται και πως μπορουμε να χρησιμοποιήσουμε τον Puell Multiple.

Ο Puell Multiple, υπολογίζεται, διαιρώντας την ημερήσια αξία έκδοσης των Bitcoin (σε USD), με τον κινούμενο μέσο όρο των 365 ημερών της αξίας αυτής.

bitcoin-puell-multiple

Δεν υπάρχει φυσικά λόγος να αρχίσετε να ψάχνετε δεξιά και αριστερά, για να συγκεντρώσετε όλα αυτά τα στοιχεία για να τον υπολογίσετε.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να μεταβείτε στην ιστοσελίδα lookintobitcoin.com (https://www.lookintobitcoin.com/charts/puell-multiple/ ), όπου εκεί θα βρείτε το διάγραμμα του Puell Multiple σε real time.

Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

bitcoin-puell-multiple
Bitcoin Puell Multiple Διάγραμμα

Το παραπάνω διάγραμμα, επισημαίνει περιόδους, όπου η αξία των Bitcoin που εκδίδονταν σε καθημερινή βάση, ήταν ιστορικά εξαιρετικά χαμηλή (πράσινη ζώνη Puell Multiple), και η αγορά Bitcoin, από έναν επενδυτή, εκείνη την χρονική περίοδο ήταν επικερδής μελλοντικά.

Η κόκκινη ζώνη, ήταν η περιοχή, όπου εάν ο ίδιος επενδυτής προχωρούσε σε πώληση των Bitcoin, μέχρι την στιγμή που θα ξαναέμπαινε στην πράσινη ζώνη, θα γλίτωνε πολύ μεγάλες διορθώσεις.

Αυτά από τον Cryptografo για σήμερα.

Εύχομαι να σας έδωσα τροφή για σκέψη, και ίσως λίγο φρένο στην ανεξέλεγκτη ευφορία, που πιάνει καμία φορά εμάς τους επενδυτές.

Εάν σας άρεσε πατήστε Like!!!

◉ Εάν σας άρεσε το άρθρο, διαφωνείτε με κάτι ή θα θέλατε να συμπεριλάβω οτιδήποτε άλλο,μεταβείτε στην σελίδα μου στο Facebook, όπου είναι όλα πολύ πιο γνώριμα για εσάς, και κάντε μου ένα Like 👍, για να με υποστηρίξετε!! Σας Ευχαριστώ ο CryptoGrafos.

Αποποίηση Ευθυνών

Αποποίηση ευθυνών: Οι απόψεις που εκφράζονται στον ιστότοπο ocryptografos.com δεν αποτελούν επενδυτικές συμβουλές αλλά προσωπικές απόψεις του εκάστοτε αρθρογράφου και των δημοσιογραφικών πηγών από όπου τις αντλεί. Οι αναγνώστες που επιθυμούν να επενδύσουν σε ψηφιακά νομίσματα θα πρέπει να προβούν σε δική τους προσωπική έρευνα ή να συμβουλευθούν έναν επαγγελματία επενδυτικό σύμβουλο.

δεσ και αυτο
Ethereum_logo_featured_image
Τεχνική Ανάλυση Ethereum (ETH) 25 Ιαν. 2021