Ο λόγος που το σημερινό άρθρο ασχολείται με τη τεχνική εικόνα του Bitcoin είναι διότι, παρακολουθώ καθημερινά τον δείκτη Pi Cycle του Bitcoin εξαιτίας της ψαλίδας, η οποία όλο και πλησιάζει προς το κλείσιμο της.
Όπως βλέπουμε και στο παρακάτω διάγραμμα, στις 20 Μαρτίου η ψαλίδα είχε ένα άνοιγμα της τάξεως του 2,84%, στις 30 Μαρτίου 1,37% και σήμερα, πέντε μόλις μέρες αργότερα βρίσκεται στο 0,44%.

Για όσους ακόμη δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο δείκτης PiCycle, διαβάστε οπωσδήποτε το παρακάτω άρθρο πριν συνεχίσετε με αυτό.
Αυτό που μου κάνει εντύπωση, στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, είναι ότι το Bitcoin δεν βρίσκεται σε μία φάση παραβολικής (parabolic) ανόδου, όπως το 2013 και 2017, αλλά παρατηρούμε μία αργή και σταθερή άνοδο.
Μέχρι τώρα μας έδινε υψηλότερα υψηλά (higher highs) και υψηλότερα χαμηλά (higher lows).

Αλλά από τις αρχές Απριλίου, η τελευταία κορυφή δεν κατάφερε να διασπάσει την προηγούμενη (μέσα Μαρτίου), δίνοντας μας όχι μόνο, μία ένδειξη ότι ίσως κάτι δεν πάει καλά, αλλά εάν παρατηρήσετε στο παρακάτω διάγραμμα αρχίζει να δημιουργείτε ο σχηματισμός κεφάλι με δύο ώμους ( head & shoulders).
* Δεν αναφέρομαι στο σαμπουαν!!😁😁😁

Στον κόσμο της τεχνικής ανάλυσης, αυτός ο σχηματισμός, οδηγεί πολύ συχνά σε αντίστροφη κλίματος.

Εάν λοιπόν λάβουμε υπόψη το αρνητικό σενάριο, με τον προαναφερόμενο τεχνικό σχηματισμό, το παρακάτω διάγραμμα είναι μία πιθανή μελλοντική έκβαση.

Στην περίπτωση όμως που το αρνητικό σενάριο δεν πάρει σάρκα και οστά, τότε θα μπορούσαμε να δούμε μία συνέχεια της διόρθωσης, μικρής όμως εμβέλειας, μέχρι τα $56.000 περίπου, όπου και θα βρει στήριξη στο ανοδικό trendline, και θα συνεχίσει την ανοδική του διαδρομή.

Το θετικό σενάριο, έρχονται να υποστηρίξουν και οι 03 εκθετικοί μέσοι όροι (34 55 89), οι οποίοι συνεχίζουν να μας δίνουν μία υγιή εικόνα για το Bitcoin.

Ένας δεύτερος δείκτης, ο οποίος δεν υποστηρίζει προς το παρόν, μία καθοδική πορεία για το Bitcoin, είναι o MVRV-Z Score, ο οποίος έχει προ πολλού, αφήσει πίσω του, την υπερπουλημένη (oversold) ζώνη, αλλά ακόμη δεν έχει μπει στην υπεραγορασμένη (overbought).

Εάν κάνουμε ένα zoom in στον δείκτη, θα δούμε ότι πλησίασε αρκετά επικίνδυνα, την υπεραγορασμένη ζώνη τον Μάρτιο, αλλά από τότε απομακρύνθηκε από αυτήν.

Παρόλα αυτά, βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτήν και αν παρατηρήσουμε τη χρονική περίοδο του 2011, θα δούμε ότι, χωρίς να έχει εισβάλει τότε μέσα στην υπεραγορασμένη ζώνη, το Bitcoin προχώρησε σε μία διόρθωση της τάξεως του 93%.


Ένας τελευταίος δείκτης, o οποίος υποστηρίζει την ανοδική συνέχεια του Bitcoin, είναι ο Stock to Flow, του οποίου μεγάλος οπαδός είναι CryptoCapitalist, του οποίου βιντεάκια βλέπετε πολύ συχνά μέσα στο group μας.
Σύμφωνα με αυτόν τον δείκτη λοιπόν, αναμένουμε μία συνέχεια της ανόδου, τουλάχιστον μέχρι τα $100.000, πριν δούμε μία μεγάλη διόρθωση στο Bitcoin.

Τελικό συμπέρασμα από όλα τα προαναφερόμενα είναι μία μικτή εικόνα, ούτε θετική ούτε αρνητική, η οποία όμως συνιστά προσεκτικές μελλοντικές κινήσεις όσον αφορά, το άνοιγμα νέων θέσεων και ίσως τοποθέτηση μέρους του χαρτοφυλακίου μας, σε Stablecoins όπως το USDT, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.