Τεχνική ανάλυση Bitcoin 12 Απριλίου 2021.

bitcoin-feature.12.04.21

Σήμερα ο δείκτης Bitcoin Pi Cycle σήμανε την κορυφή του συγκεκριμένου Bull Run.

bitcoin-pi-cycle-top
Bitcoin_Pi_Cycle (Πατήστε για zoom)

Όσοι διαβάζουν τα άρθρα μου γνωρίζουν ότι παρακολουθώ από κοντά, όχι μόνο αυτόν το δείκτη, αλλά και μερικούς άλλους, τους οποίους εγώ προσωπικά τους θεωρώ ως leading Indicators,  δηλαδή τεχνικοί δείκτες, οι οποίοι προσπαθούν να προβλέψουν την συμπεριφορά της τιμής ενός επενδυτικού προϊόντος, και διαφέρουν από άλλους lagging Indicators όπως ο MACD και RSI, οι οποίοι απλά ακολουθούν την τιμή

Φτάσαμε λοιπόν στην D-day, την πιο σημαντική μέρα για τον συγκεκριμένο δείκτη,, σύμφωνα με την αμερικανική στρατιωτική ορολογία, μετά από 3 χρόνια και 4 μήνες, όταν μας είχε ξαναπροειδοποιήσει.

Οι πιστοί και ακόλουθοι αυτού του δείκτη, σήμερα Θα προχωρήσουν σε ρευστοποίηση των θέσεων τους στα κρυπτονομίσματα και θα τοποθετηθούν σε νομίσματα Fiat ή Stable coins, αναμένοντας μία διόρθωση της τάξεως άνω του 50%. 

Όπως βλέπετε και στο παρακάτω διάγραμμα το σημερινό σήμα κορύφωσης είναι το τρίτο κατά σειρά, μετά το 2013 και 2017.

bitcoin-pi-cycle-top-HISTORICAL
Bitcoin_Pi_Cycle (Πατήστε για zoom)

Σε κάθε ένα από αυτά τα σήματα, το Bitcoin, ακολούθησε μία διόρθωση που υπερέβαινε το 80%.

Περιεχόμενα

Ποια είναι όμως η γενική εικόνα σύμφωνα με την κλασική τεχνική ανάλυση?

Στο παρακάτω διάγραμμα παρατηρούμε ότι το Bitcoin συνέχιζε μέχρι και πριν από τις αρχές Απριλίου να σχηματίζει υψηλότερα υψηλά (Higher Highs) και υψηλότερα χαμηλά (Higher Lows).

bitcoin-hh-hl
Bitcoin Higher Highs και Higher Lows. (Πατήστε για zoom)

Η πρώτη κορυφή που δεν κατάφερε να ξεπεράσει την προηγούμενη της, σχηματίστηκε στις 2 Απριλίου.

Αυτό ήταν το πρώτο ανησυχητικό σημάδι, διότι ξεκίνησε ο σχηματισμός κεφαλής με δύο ώμους (Head & Shoulders), το οποίο συνήθως καταλήγει σε Trend Reversal. 

bitcoin-head-and-shoulders
Bitcoin Head & Sholders formation (Πατήστε για zoom)

Πριν από δύο μέρες όμως, στις 10 Απριλίου, το Bitcoin διέσπασε αυτή τη κορυφή, και δείχνει να μην πτοείται, από τέτοιου είδους εμπόδια.

Το ανοδικό trendline που έχει σχηματιστεί από τέλη Ιανουαρίουεπίσης δείχνει να κρατά σταθερά την ανοδική πορεία του Bitcoin.

bitcoin-trendline
Bitcoin TrendLine(Πατήστε για zoom)

Όπως και οι τρεις εκθετικοί μέσοι όροι (21 34 και 55), είναι παρατεταγμένοι σαν καλά στρατιωτάκια στη σωστή σειρά, διώχνοντας κάθε ανησυχία που θα μπορούσε να έχει ένας trader.

bitcoin-EMAs
Bitcoin με τους 03 Εκθετικούς Μέσους Όρους.(21-34-55) (Πατήστε για zoom)

Ο δείκτης MVRV Z- Score, βρίσκεται στο 5 και σε καθοδική πορεία, μακριά από τη ζώνη 7 με 9, οπότε και θα μας έδινε σήμα εξόδου.

bitcoin-MVRV-Z-Score
Bitcoin MVRV-Z Score (Πατήστε για zoom)

Η ίδια ιστοσελίδα όμως, που χρησιμοποιεί αυτόν τον δείκτη (lookintobitcoin.com), χρησιμοποιεί και ένα άλλο διάγραμμα, το Bitcoin Logarithmic Growth Curves, στο οποίο παρατηρούμε ότι είμαστε μακριά από την ασφαλή ζώνη, η οποία είχε δημιουργηθεί στις αρχές του 2020 και έχουμε εισέλθει για τα καλά σε επίπεδα, που προκαλούν ανησυχία στην κοινότητα των traders.

bitcoin-logarithmic-growth-curve
Bitcoin Logarithmic Growth Curve. (Πατήστε για zoom)

Όπως βλέπουμε στο ανωτέρω διάγραμμα, το Bitcoin, δεν χρειάζεται να φτάσει στην κορυφή της καμπύλης, για να προχωρήσει σε σημαντική διόρθωση.

Τον Απρίλιο του 2013 και τον Ιούνιο του 2019, παρόλο που είχε μεγάλη απόσταση από την κορυφή της καμπύλης, το Bitcoin προχώρησε σε διορθώσεις της τάξεως του 70 περίπου τοις εκατό. 

Ο τελευταίος δείκτης που παρακολουθώ, είναι ο Stock to Flow, ο οποίος όμως θεωρώ ότι είναι πιο μακροπρόθεσμος και κατάλληλος για HODLers, παρά για μεσοπρόθεσμους traders.

bitcoin-stock-to-flow
Bitcoin Stock-to-Flow (Πατήστε για zoom)

Σύμφωνα με αυτόν λοιπόν, το συγκεκριμένο Bull Run, έχει ακόμη δρόμο μπροστά του, δίνοντας μας ένα μελλοντικό στόχο, τουλάχιστον τα 100.000 δολάρια.

Ποια είναι λοιπόν τα προσωπικά μου συμπεράσματα από όλη αυτήν την εικόνα και ποιες οι κινήσεις μου τώρα?

Εγώ προσωπικά, κάθε θετική μέρα, την χρησιμοποιώ για να αποδεσμεύω τμηματικά, το χαρτοφυλάκιό μου, σε μικρά ποσοστά της τάξεως του 5 με 10%, από Altcoins σε Stable coins.

Ο λόγος που το κάνω αυτό τμηματικά, και δεν ρευστοποιώ πλήρως το χαρτοφυλάκιό μου, είναι διότι προσπαθώ να εκμεταλλευτώ το θετικό Momentum που υπάρχει ακόμη και να αποκομίσω όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη.

Η βασική μου έννοια αυτή τη στιγμή είναι, να μην δώσω πίσω στην αγορά όλα τα κέρδη που αυτή μου έχει προσφέρει.

Ακόμη και στην περίπτωση που ο δείκτης Pi Cycle αποδειχθεί άκυρος, προτιμώ να κάθομαι πάνω στα κέρδη, αναμένοντας την επόμενη διόρθωσηπαρά να βρεθώ μπροστά σε αρνητικές εκπλήξεις.

Αυτό που με ανησυχεί πιο πολύ, δεν είναι το μέλλον του Bitcoin, διότι πιστεύω ότι το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα έχει ΛΑΜΠΡΟ ΜΕΛΛΟΝ μπροστά του, όπως και αρκετά άλλα altcoins, τα οποία βρίσκονται στην top 10 λίστα του Coingecko και Coinmarketcapαλλά οι θέσεις μου σε μικρά ανερχόμενα Altcoins, τα οποία δεν γνωρίζω εάν θα καταφέρουν να επιζήσουν ενός σοβαρού Bear Market.

Για όσους είναι Bitcoin HODLers, μπορούν να συνεχίσουν κανονικά την αύξηση του χαρτοφυλακίου τους, με τη μέθοδο του Cost Averaging, χωρίς να τους απασχολεί τίποτε από τα προαναφερόμενα.

Αυτά από εμένα για σήμερα και θα με ενδιέφερε πολύ να σχολιάσετε μέσα στο γκρουπ μου στο Facebook, τι πιστεύετε εσείς και ποιες οι κινήσεις σας! 

Εάν σας άρεσε πατήστε Like!!!

◉ Εάν σας άρεσε το άρθρο, διαφωνείτε με κάτι ή θα θέλατε να συμπεριλάβω οτιδήποτε άλλο,μεταβείτε στην σελίδα μου στο Facebook, όπου είναι όλα πολύ πιο γνώριμα για εσάς, και κάντε μου ένα Like 👍, για να με υποστηρίξετε!! Σας Ευχαριστώ ο CryptoGrafos.

Αποποίηση Ευθυνών

Αποποίηση ευθυνών: Οι απόψεις που εκφράζονται στον ιστότοπο ocryptografos.com δεν αποτελούν επενδυτικές συμβουλές αλλά προσωπικές απόψεις του εκάστοτε αρθρογράφου και των δημοσιογραφικών πηγών από όπου τις αντλεί. Οι αναγνώστες που επιθυμούν να επενδύσουν σε ψηφιακά νομίσματα θα πρέπει να προβούν σε δική τους προσωπική έρευνα ή να συμβουλευθούν έναν επαγγελματία επενδυτικό σύμβουλο.

δεσ και αυτο
bitcoinThumbnail
Τεχνική Ανάλυση Bitcoin (BTC) 19 Ιαν. 2021