Τι είναι ένα token και πως βρίσκουμε νικητές ανάμεσα τους?

Τι γνωρίζουν οι επαγγελματίες, που εμείς αγνοούμε?

token-article-feature-image

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από token στον κόσμο της κρυπτογράφησης, με διαφορετικά χαρακτηριστικά για το καθένα.

Για να αποκτήσουμε την δυνατότητα, να επιλέγουμε ένα token με δυνατές προοπτικές κέρδους, πρέπει πρώτα να μάθουμε τι είναι, και από ποιους παράγοντες επηρεάζεται.

Table Of Contents
 1. Τι είναι ένα οικοσύστημα?
 2. Τι είναι λοιπόν ένα token;
 3. Τι είναι το Tokenomics;

Περιεχόμενα

Τι είναι ένα οικοσύστημα?

Επειδή κατά την διάρκεια του άρθρου θα χρησιμοποιήσω πολλές φορές τον όρο οικοσύστημα, πρέπει να εξηγήσω τι σημαίνει όσον αφορά στον τομέα της κρυπτογράφησης.

ethereum-ecosystem-token

Οικοσύστημα λοιπόν είναι όλη η δομή ενός έργου (project), που ξεκινά και εξελίσσει μια ομάδα (team), στο οποίο περιλαμβάνεται, η ιδέα, ο τρόπος λειτουργίας, το λειτουργικό, το token που θα χρησιμοποιεί.

Εδώ σας παραθέτω το οικοσύστημα του Ethereum για να πάρετε μια ιδέα από την δομή του

Τι είναι λοιπόν ένα token;

Στην πραγματική ζωή, ένα token, είναι κάθε μέσο που χρησιμεύει ως μέσο συναλλαγής ή αποδεικτικό δικαιώματος χρήσης μιας λειτουργίας.

Εάν ψάξουμε μέσα στις τσέπες μας ή στην τσάντα μας τώρα, οι πιθανότητες είναι ότι θα βρούμε πολλά tokens, που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας.

Η άδεια οδήγησης είναι ένα token, που αντιπροσωπεύει το γεγονός ότι έχουμε την απαιτούμενη εκπαίδευση για οδήγηση στη χώρα μας.

Η κάρτα μέλους στο γυμναστήριο είναι ένα token, που αντιπροσωπεύει το γεγονός ότι έχουμε εγγραφεί σε γυμναστήριο.

Η κάρτα-κλειδί του ξενοδοχείου, μας δείχνει ότι έχουμε πληρώσει για την διαμονή μας.

Ομοίως, στην κρυπτογράφηση, ένα token, είναι μια αναπαράσταση από «κάτι» στο συγκεκριμένο οικοσύστημα του.

Με αυτό μπορεί ο κάτοχος του, να ποντάρει στις χρηματαγορές, να ψηφίσει αποφάσεις εντός του οικοσυστήματος του token, να το τοποθετήσει σε pools τα οποία θα του αποφέρουν τόκους (σαν τραπεζικός λογαριασμός), και πολλά άλλα.

Ένα token, μπορεί να εκπληρώσει πολλούς ρόλους στο φυσικό του οικοσύστημα. Αντιπροσωπεύει ένα περιουσιακό στοιχείο ή ένα βοηθητικό εργαλείο, που έχει ένα οικοσύστημα, και συνήθως το δίνει στους επενδυτές του, κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας πώλησης (Initial Coin Offering [ICO]).

Τι είναι το Tokenomics;

Το Tokenomics αποτελείται από δύο λέξεις «Token» και «Economics».

Το Tokenomics είναι η θεμελιώδη ανάλυση, που κάνει ένας επενδυτής – χρήστης σε ένα οικοσύστημα , και η οποία θα τον πείσει, να το υιοθετήσει, άρα να χρησιμοποιήσει και το token του, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο, στη εξέλιξη του οικοσυστήματος μέσα στο οποίο υπάρχει.

Όταν μιλάμε λοιπόν για θεμελιώδη ανάλυση τι ακριβώς εννοούμε;

Με απλά λόγια, οτιδήποτε επηρεάζει την αξία του token, είναι μέρος της θεμελιώδους ανάλυσης.

Περιλαμβάνει μια ποικιλία παραγόντων, τους οποίους θα αναλύσουμε παρακάτω έναν προς έναν.

1) Η ομάδα πίσω από το οικοσύστημα και το token.

Είναι αυτονόητο ότι ένα αξιόπιστο οικοσύστημα, πρέπει να υποστηρίζεται, από μια αξιόπιστη ομάδα.

Οι άνθρωποι πίσω από το project, αποτελούν καθοριστικό παράγοντα, στην ευρεία υιοθέτηση του οικοσυστήματος, άρα και του token μέσα σε αυτό.

Ας δούμε ένα παράδειγμα.

Cardano-Team-token-article
Η ομάδα πίσω απο το Cardano (ADA).

Αυτό που βλέπετε παραπάνω είναι η ομάδα πίσω από το οικοσύστημα του Cardano (token ADA).

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους το Cardano έχει συγκεντρώσει τόσο μεγάλη δημοσιότητα είναι η ομάδα τους. Ο ιδρυτής της είναι ο Charles Hoskinson, ο οποίος το 2013, μαζί με τον Vitalik Buterin, και άλλα έξι μέλη δημιούργησαν το Ethereum, από το οποίο αποχώρησε το 2014 λόγω διαφορών.

Κάνοντας έναν έλεγχο στο LinkedIn και σε άλλες πήγες πληροφόρησης (Wikipedia…), προσπαθούμε να ελέγξουμε το ποιόν της ομάδας, και εάν είναι άξιοι εμπιστοσύνης ώστε να επενδύσουμε και εμείς στην ιδέα τους.

2) Κατανομή – διανομή των token.

Ένα άλλος σημαντικός παράγοντας, είναι το πως θα διανεμηθεί το token μετά την αρχική δημόσια πώληση (Initial Coin Offering [ICO]).

Αυτήν την πληροφόρηση, την βρίσκουμε στη Λευκή Βίβλο (whitepaper) του οικοσυστήματος.

Είναι σημαντικό να ελέγξουμε την περίοδο κλειδώματος (lockup period), των token που δίνονται στην ομάδα και στους συμβούλους.

Οι ιδρυτές, και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας,  που ενδιαφέρονται για το μακροπρόθεσμο δυναμικό των οικοσυστημάτων τους, θα έχουν μακρά περίοδο κλειδώματος.

3) Δημόσιες σχέσεις και Branding του οικοσυστήματος.

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες, για την πετυχημένη έκβαση ενός οικοσυστήματος είναι η κοινότητά του.

Χωρίς μια καλή κοινότητα, ένα project δεν είναι τίποτα. Δεν έχει σημασία πόσο καλά είναι όλα τα υπόλοιπα θεμελιώδη, αν το οικοσύστημα δεν δείχνει τη απαιτούμενη προσοχή και σεβασμό στους δυνητικούς αγοραστές της.

Τα οικοσυστήματα με τις πιο ενεργές κοινότητες τείνουν να έχουν τα πιο σταθερά και άξια επένδυσης token.

Πολλά οικοσυστήματα κάνουν το λάθος να επικεντρώνονται στην τεχνική πλευρά του έργου, παραμελώντας την κοινότητα τους. Παρόλο που δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα να δίνεται η δέουσα σημασία στην τεχνική φύση του έργου, εμείς πρέπει να ελέγχουμε εάν κάποιος από την ομάδα έχει αναλάβει να αλληλοεπιδρά τακτικά με τους χρήστες, δίνοντας τους την δέουσα σημασία.

4) Επιχειρηματικό μοντέλο του οικοσυστήματος.

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ελέγξουμε είναι, τι σκοπεύει να κάνει αυτό το οικοσύστημα και πως θα χρησιμοποιεί το token του μέσα σε αυτό.

Token όπως το Bitcoin και το Bitcoin Cash, χρησιμοποιούνται μόνο ως μέσο συναλλαγής, άρα δεν χρειάζονται περίπλοκα επιχειρησιακά μοντέλα στο οικοσύστημα τους.

Το Ethereum από την άλλη, χρησιμοποίει το token του (ETH), για να μπορεί κάποιος να συναλλάσσεται μέσα στο οικοσύστημα του, πληρώνοντας για παράδειγμα προμήθειες συναλλαγής (gas fee).

Το EOS χρησιμοποιείται για να αποκτήσει ένας χειριστής πρόσβαση στις λειτουργίες της πλατφόρμας του, και να τρέξει Dapps (Decentralized Apps).

5) Η χρησιμότητα του έργου σε πραγματικές καθημερινές συνθήκες.

Το επόμενο, που θα πρέπει να εξετάσετε για να αποκτήσετε μια σωστή προοπτική σχετικά με το Tokenomics του συγκεκριμένου οικοσυστηματος είναι η πραγματική χρησιμότητα του.

Με άλλα λόγια, φέρνει το οικοσύστημα πραγματική αξία στην καθημερινότητα μας;

6) Νομική υποστήριξη του οικοσυστήματος.

Με τα υπέρογκα χρηματικά ποσά που συγκέντρωσαν τα ICO (initial coin offering) το 2017 και 2018, αυξήθηκαν οι νομικοί έλεγχοι μέσω διαφόρων κυβερνητικών οργάνων.

(Βλέπετε τη τραβάει το XRP, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.)

Το οικοσύστημα που σας ενδιαφέρει θα πρέπει να συμμορφώνεται νομικά με όλους τους κανονισμούς της χώρας στην οποία εδρεύει.

Το έργο θα πρέπει να έχει μια νομική ομάδα που θα φροντίζει για τη νόμιμη συμμόρφωση της.

7) Δομή ενός token.

Το τελευταίο που πρέπει να εξετάσουμε είναι η δομή του token και πόσο καλά ταιριάζει στο οικοσύστημα.

Αυτός είναι ένας παράγοντας με πολλές παραμέτρους, τις οποίες θα ελέγξουμε παρακάτω.

Α) Είδη token

Πριν προχωρήσουμε, πρέπει να καταλάβουμε ακριβώς τι είδους token αντιμετωπίζουμε.

Υπάρχουν πολλές κατηγορίες στις οποίες μπορούμε να διαφοροποιήσουμε τα tokens.

Ας δούμε μερικές από αυτές για να αποκτήσουμε καλύτερη κατανόηση.

i) Επίπεδο 1 (Layer1) & Επίπεδο 2 (layer2)

Το επίπεδο 1 βρίσκεται στη βάση του blockchain.

Το token που ενεργεί σε αυτό το επίπεδο, είναι επιπέδου 1 (layer1).

Στο επιπεδο 2 (Layer2) είναι τα Dapps  που είναι χτισμένα πάνω στο κύριο blockchain.

Ας πάρουμε ένα παράδειγμα για να αποκτήσουμε καλύτερη κατανόηση. Το γνωστό σε όλους μας ανταλλακτήριο Uniswap, είναι ένα οικοσύστημα, που έχει δημιουργηθεί πάνω στο blockchain Ethereum.

Σε αυτήν την περίπτωση, το Ethereum είναι το επίπεδο 1, και τροφοδοτείται από το token (ETH), άρα token επιπέδου 1.

Το Uniswap είναι το επίπεδο 2 και τροφοδοτείται από το token του, το (UNI), token επιπέδου 2. (παρόλο που σε συναλλαγές εντός του Uniswap χρησιμοποιούμε ETH).

Σε αυτήν την περίπτωση, η εύρυθμη λειτουργία του οικοσυστηματος Uniswap που είναι Layer2, εξαρτάται πλήρως από τη εύρυθμη λειτουργία του Ethereum που είναι το πρώτο επίπεδο (layer1).

Εάν υπάρχουν κάποια προβλήματα με το blockchain στο πρώτο επίπεδο, π.χ. ένα hack ή ένα bug, θα επηρεάσει την  ευημερία του δεύτερου επιπέδου.

Πολλά οικοσυστήματα εργάζονται επί του παρόντος για να κάνουν το επίπεδο 1 και το επίπεδο 2 όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητα, αλλά προς το παρόν υπάρχει μεγάλη αλληλεξάρτηση.

Τώρα, εάν μια εφαρμογή επιπέδου 2 λειτουργεί καλά, τότε αντανακλά θετικά και το επίπεδο 1.

Ως εκ τούτου, πολλά οικοσυστήματα επιπέδου 1 προσπαθούν να προσελκύουν όσο το δυνατόν περισσότερους προγραμματιστές στην πλατφόρμα τους. Όσο υψηλότερη είναι η ποιότητα των εφαρμογών επιπέδου 2, τόσο καλύτερη είναι η αξία του δικτύου επιπέδου 1.

ii) Πρωτογενής αλυσίδα (Original Chain) & Δευτερογενής αλυσίδα (Forked Chain).

Bitcoin_Forks-token-article

Με απλά λόγια, είναι το οικοσύστημα, το πρωτότυπο, ή έχει διακλαδωθεί από κάποιο άλλο πρωτότυπο. Τα Bitcoin και το Ethereum είναι παραδείγματα πρωτότυπων προγραμμάτων αλυσίδας.

Τα ZCash, Bitcoin Cash, Litecoin κ.λπ. είναι όλα παραδείγματα διχαλωτών αλυσίδων, δεδομένου ότι έχουν διαχωριστεί από το κύριο πρωτόκολλο Bitcoin.

iii) Νομισματικό (security) token ή token χρησιμότητας (utility).

Ο όρος νομισματικό (security), αναφέρεται σε ένα εύχρηστο, διαπραγματεύσιμο χρηματοοικονομικό μέσο που κατέχει κάποιο είδος νομισματικής αξίας. Αντιπροσωπεύει μια θέση ιδιοκτησίας σε ένα οικοσύστημα που έχει ο κάτοχος των token.

Επειδή τα περισσότερα ICO είναι επενδύσεις στην ίδια την εταιρεία, τα περισσότερα tokens χαρακτηρίζονται ως νομισματικά.

Ωστόσο, εάν το διακριτικό δεν πληροί τις προϋποθέσεις σύμφωνα με τη δοκιμή Howey, τότε ταξινομείται ως χρησιμότητας (utility). Αυτά τα token, παρέχουν στους χρήστες μια υπηρεσία.

Ένα token για να αποκτήσει χρηματοοικονομική φύση (security token), πρέπει να περάσει το howey test.

Τι είναι το Howey test?

Σύμφωνα με το Howey Test, για να είναι ένα token κατηγορίας (security) πρέπει:

 • Να έχει μορφή επένδυσης.
 • Να υπάρχει ένα αναμενόμενο κέρδος που σχετίζεται με την επένδυση
 • Το κέρδος να προέρχεται από τις προσπάθειες του οικοσυστηματος και όχι από τους επενδυτές.

Υπόκεινται σε κρατικούς νόμους και διατάξεις και είναι υποχρεωμένα να συμμορφώνονται με αυτούς τους κανονισμούς.

Η μη συμμόρφωση τους οδηγεί σε σοβαρές συνέπειες, όπως κυρώσεις και πιθανό τερματισμό της ανάπτυξης του οικοσυστηματος.

Αποτελούν περιουσιακά στοιχεία, όπως συμμετοχές σε πραγματικά φυσικά υποκείμενα, παρουσιάζουν κέρδη, και έχουν δικαίωμα σε τόκους ή μερίσματα.

 Ωστόσο, εάν ένα token, δεν πληροί τις προϋποθέσεις σύμφωνα με τη δοκιμή Howey, τότε ταξινομείται ως token χρησιμότητας (utility).

Τα Utility token μπορούν:

 1. Να δώσουν στους κατόχους το δικαίωμα να χρησιμοποιούν το οικοσύστημα.
 2. Να δώσουν στους κατόχους το δικαίωμα ψήφου στο οικοσύστημα.

Όταν μια ομάδα δημιουργεί ένα utility token, αυτό σημαίνει ότι δημιουργεί ουσιαστικά μια μορφή ψηφιακού κουπονιού που μπορεί να εξαργυρωθεί στο μέλλον για μειωμένες χρεώσεις ή ειδική πρόσβαση σε ένα προϊόν ή υπηρεσία.

Σε αντίθεση με τα security tokens, τα utility, νομικά δεν αποτελούν επένδυση, και μπορούν να εξαιρεθούν από Κρατικές διατάξεις που διέπουν τις κινητές αξίες. (βλέπε XRP).

Το Bitcoin για παράδειγμα είναι utility token.

iv) Διακίνηση των token μέσα και έξω από το οικοσύστημα του.

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο θα διακινείται το token, στο οικοσύστημα είναι απαραίτητη.

Κατά τον έλεγχο του οικοσυστηματος, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τα εξής:

 1. Πώς εισάγονται τα tokens στο οικοσύστημα;
 2. Πώς τα χρησιμοποιούμε εκτός του οικοσυστήματος;

a) Διακίνηση των token στο επίπεδο 1 (layer 1)

Εκτός από τρόπο πληρωμής, τα token επιπέδου 1 ενισχύουν τα οικοσυστήματα τους:

 1. Δημιουργώντας κίνητρο συμμετοχής, από τους χρήστες του οικοσυστηματος.
 2. Ως εργαλεία για την ανάπτυξη εφαρμογών (Dapps) στην πλατφόρμα του οικοσυστηματος.
Κίνητρο συμμετεχόντων

Το Bitcoin είναι μια πρωτότυπη αλυσίδα επιπέδου 1. Ενώ έχει ένα απλό μοντέλο, να είναι ένα σύστημα πληρωμών, βασίζεται πάνω σε συγκεκριμένους κόμβους (nodes), που χειρίζονται οι γνωστοί μας εξορύκτες (miners).

Το Bitcoin λειτουργεί με βάση το πρωτόκολλο συναίνεσης απόδειξη εργασίας (Proof-Of-Work [POW]).

Πώς λειτουργεί το Πρωτόκολλο Proof-Of-Work (POW)?

Οι εξορύκτες χρησιμοποιώντας υπολογιστές με πολλές κάρτες γραφικών (GPU), προσπαθούν να λύσουν κρυπτογραφικά παζλ για να «εξορύξουν» ένα μπλοκ (block) και να το προσθέσουν στην αλυσίδα (chain), με συνολικό αποτέλεσμα το blockchain.

Αυτή η διαδικασία απαιτεί τεράστια ποσότητα ενέργειας (μεγάλο κόστος ρεύματος) και υπολογιστική δύναμη.

Όταν ένας εξορυκτής καταφέρει να λύσει το παζλ, παρουσιάζει το μπλοκ του στο δίκτυο για επαλήθευση (verification). Εάν εγκριθεί, το μπλοκ προστίθεται στην αλυσίδα.

Τι ενθαρρύνει λοιπόν τους εξορυκτές να εμπλακούν σε όλη αυτή τη διαδικασία;

Με την εύρεση ενός έγκυρου μπλοκ, ο εξορυκτής, παίρνει για ανταμοιβή ένα μπλοκ.

Κατά την έναρξη της λειτουργίας του Bitcoin, το 2010, κάθε μπλοκ Bitcoin περιείχε 50 BTC.

Τα μπλοκ μειώνονται σε περιεκτικότητα bitcoin στο μισό (halving), μετά την ανακάλυψη κάθε 210.000 μπλοκ, η οποία διαρκεί περίπου τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Από τις 11 Μαΐου του 2020, ένα μπλοκ περιέχει 6,25 BTC.

Αυτό είναι ένα παράδειγμα θετικού κινήτρου για την συμμετοχή σε ένα token.

Υπάρχουν και περιπτώσεις αρνητικών κινήτρων.

Το Ethereum σχεδιάζει να προχωρήσει σε έναν Μηχανισμό Συναίνεσης Απόδειξης (Proof Of Stake [POS]) μέσω του πρωτοκόλλου Casper.

Proof_of_Work_vs_Proof_of_Stake_token.article

Πώς λειτουργεί το Πρωτόκολλο Proof-Of-Stake (POS)?

Θα υπάρχουν χρήστες οι οποίοι θα αναλαμβάνουν τον ρόλο του «επικυρωτή» (validator).

 θα είναι υποχρεωμένοι να κλειδώσουν μερικά από τα token τους (32 ETH συγκεκριμένα), ως ενέχυρο.

Μετά από αυτό, θα αρχίσουν να επικυρώνουν τα μπλοκ. Δηλαδή, όταν ανακαλύπτουν ένα μπλοκ που πιστεύουν ότι μπορεί να προστεθεί στην αλυσίδα, θα το παρουσιάζουν στους άλλους επικυρωτές προς επικύρωση.

Εάν το μπλοκ προσαρτηθεί, τότε οι επικυρωτές θα λάβουν μια ανταμοιβή.

Αυτό ακούγεται απλό, αλλά πώς λειτουργεί το αρνητικό κίνητρο;

Εάν ένας επικυρωτής στο Ethereum προσπαθήσει να ενεργήσει με κακόβουλο τρόπο, τότε ένας μηχανισμός τιμωρίας μπαίνει στο παιχνίδι.

Με άλλα λόγια, εάν ενεργήσουν ενάντια στο σύστημα, τότε το ενέχυρο που έχουν τοποθετήσει στο σύστημα θα αφαιρείται αμέσως. Αυτό διασφαλίζει ότι οι συμμετέχοντες στο σύστημα ενεργούν σύμφωνα με τους κανονισμούς.

Ανάπτυξη εφαρμογών (Dapps).

Τόσο ο ιδρυτής της Ethereum, Vitalik Buterin όσο και ο ιδρυτής της Tron, Justin Sun, ενθαρρύνουν τις κοινότητές τους να δημιουργούν αξιόλογα Dapps, στα αντίστοιχα blockchain τους.

Για να καταλάβουμε τη σχέση μεταξύ της δημιουργίας αξιόπιστων και αξιόλογων Dapps, σε ένα οικοσύστημα και την αξία του ίδιου του οικοσυστηματος, θα πρέπει να εξετάσουμε το νόμο του Metcalfe.

Τι είναι ο νόμος Metcalfe?

Ο νόμος του Metcalfe είναι μια θεωρία του αποτελέσματος του δικτύου. Σύμφωνα με την Wikipedia, «ο νόμος της Metcalfe δηλώνει ότι το αποτέλεσμα ενός τηλεπικοινωνιακού δικτύου είναι ανάλογο με το τετράγωνο του αριθμού των συνδεδεμένων χρηστών του συστήματος (n ^ 2).»

Διατυπώθηκε από τον Bob Metcalfe, τον εφευρέτη του Ethernet και συνιδρυτή της 3Com.

Με απλά λόγια, ο νόμος της Metcalfe δηλώνει ότι όσο περισσότερα άτομα εμπλέκονται σε ένα δίκτυο, τόσο πιο πολύτιμο γίνεται.

Ας δούμε ένα παράδειγμα με τηλεφωνικές συσκευές.

Εάν μόνο ένα άτομο είχε ένα τηλέφωνο, τότε δεν θα ήταν καθόλου πολύτιμο. Ωστόσο, εάν δύο ή περισσότερα άτομα κατέχουν τηλέφωνο, τότε αμέσως γίνεται πολυτιμότερο, διότι βοηθά αυτά τα άτομα να συνδέονται μεταξύ τους και να μοιράζονται πληροφορίες.

Το ακόλουθο διάγραμμα μας βοηθά να το κατανοήσουμε.

metcalfe-law-token-article

Όπως δείχνει το παραπάνω διάγραμμα, εάν έχουμε τρία τηλέφωνα στο δίκτυο, τότε μπορούν να πραγματοποιηθούν τρεις συνδέσεις. Εάν υπάρχουν πέντε τηλέφωνα, τότε μπορούν να πραγματοποιηθούν δέκα συνδέσεις. Ωστόσο, εάν υπάρχουν επτά τηλέφωνα στο δίκτυο, τότε έχουμε είκοσι ένα συνδέσεις και με εννέα τηλέφωνα τριάντα έξι συνδέσεις.

Αυτή είναι μια αρκετά εντυπωσιακή εκθετική ανάπτυξη!

Επιπλέον, ένα ακόμη πράγμα που δεν πρέπει να ξεχνάμε για τα δίκτυα είναι ότι τείνουν να έχουν τη δική τους ζωή. Δηλαδή, καθώς όλο και περισσότερα άτομα τα χρησιμοποιούν, τείνουν να προσελκύουν όλο και περισσότερους χρήστες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα περισσότερα επιτυχημένα οικοσυστήματα τείνουν να απολαμβάνουν ακραία εκθετική ανάπτυξη.

Αξιοποίηση του νόμου Metcalfe σε οικοσυστήματα επιπέδου 1.

Μπορεί ένα οικοσύστημα επιπέδου 1 όπως το Ethereum, το EOS κ.λπ. να αξιοποιήσει το νόμο του Metcalfe για να αυξήσει την αποτίμησή του;

Απολύτως.

Στην πραγματικότητα, αυτή είναι η κεντρική ιδέα όλων αυτών των οικοσυστημάτων αυτή την στιγμή.

Αυτό λοιπόν θέτει το ερώτημα.

Πώς θα δημιουργήσουν μια εσωτερική οικονομία, και μια χρήση των token που θα επιτρέπει στους προγραμματιστές να δημιουργούν έργα όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται;

Οι δύο μέθοδοι που χρησιμοποιούνται από αυτές τις πλατφόρμες είναι:

 1. Ενσωμάτωση κόστους στη μορφή προμηθειών από συναλλαγές (gas fees).
 2. Stacking.

Τι είναι το «αέριο» (gas) στο οικοσύστημα του Ethereum?

Το αέριο (gas) αναφέρεται στην αμοιβή (προμήθεια), που απαιτείται για την επιτυχή διεξαγωγή μιας συναλλαγής ή την εκτέλεση ενός συμβολαίου στην πλατφόρμα Ethereum. Τιμολογείται σε μικρά κλάσματα του Ethereum, που λέγονται gweinanoeth).

ETH-Gas-Cost-token-article

Το αέριο (gas) επίσης, χρησιμοποιείται για την κατανομή πόρων της εικονικής μηχανής του Ethereum (Ethereum Virtual Machine [EVM]), έτσι ώστε οι αποκεντρωμένες εφαρμογές (Dapps) να μπορούν να εκτελούνται αυτόματα, σε ένα ασφαλή και αποκεντρωμένο (decentralized) χώρο.

Η τιμή του αερίου (gas fee), καθορίζεται από τον όγκο συναλλαγών που παρατηρείται την συγκεκριμένη στιγμή για ένα προϊόν (πχ αγορά / ανταλλαγή token σε μια πλατφόρμα [Uniswap]) και των εξορυκτών του δικτύου, οι οποίοι μπορούν να αρνηθούν να επεξεργαστούν μια συναλλαγή εάν η τιμή του αερίου δεν πληροί το κατώτατο τους όριο.

Ενσωμάτωση κόστους αερίου.

Ενα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα έξυπνα συμβόλαια (smart contracts), είναι ότι πρέπει να είναι ικανά να τερματίζονται σε μια συγκεκριμένη προθεσμία. Υπάρχουν ορισμένα μέτρα που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι υπάρχει τρόπος να τερματιστεί το συμβόλαιο και να μην εισέλθει σε έναν ατελείωτο κύκλο (loop) που θα εξαντλήσει τους πόρους του οικοσυστηματος.

Οι έξυπνες πλατφόρμες συμβολαίων, όπως το Ethereum χρησιμοποιούν έναν έμφυτο μετρητή τελών που ονομάζεται «κόστος αερίου» (gas cost). Κάθε κομμάτι μιας εντολής σε ένα έξυπνο συμβόλαιο συνδέεται με ένα κόστος αερίου. Πριν από την εκτέλεση, ο προγραμματιστής προσκολλάει λίγο αέριο στο συμβόλαιο.

Μόλις εξαντληθεί το αέριο, η σύμβαση σταματά αμέσως να εκτελείται. Οι χρήστες της έξυπνης σύμβασης πληρώνουν το κόστος αερίου μέσω των token Ether.

Τι είναι το stacking?

Το stacking είναι η διαδικασία ενεργού συμμετοχής στην επικύρωση συναλλαγών (παρόμοια με την εξόρυξη) σε ένα blockchain ProofOfStake (POS).

Σε αυτά τα blockchain, οποιοσδήποτε έχει το ελάχιστο απαιτούμενο υπόλοιπο ενός συγκεκριμένου κυπτονομίσματος μπορεί να επικυρώσει συναλλαγές και να κερδίσει ανταμοιβές.

Αυτό είναι το πρώτο μέρος για τα token. Μπορεί να σας κούρασε λίγο, το μέγεθος, αλλά είναι ένα άρθρο στο οποίο θα επιστέψετε αρκετές φορές για να σας λυθούν απορίες αλλά και για να διαφωτίσετε γνωστούς και φίλους που θέλουν να επενδύσουν σε κρυπτονομίσματα.

Εάν σας άρεσε πατήστε Like!!!

◉ Εάν σας άρεσε το άρθρο, διαφωνείτε με κάτι ή θα θέλατε να συμπεριλάβω οτιδήποτε άλλο,μεταβείτε στην σελίδα μου στο Facebook, όπου είναι όλα πολύ πιο γνώριμα για εσάς, και κάντε μου ένα Like 👍, για να με υποστηρίξετε!! Σας Ευχαριστώ ο CryptoGrafos.

Αποποίηση Ευθυνών

Αποποίηση ευθυνών: Οι απόψεις που εκφράζονται στον ιστότοπο ocryptografos.com δεν αποτελούν επενδυτικές συμβουλές αλλά προσωπικές απόψεις του εκάστοτε αρθρογράφου και των δημοσιογραφικών πηγών από όπου τις αντλεί. Οι αναγνώστες που επιθυμούν να επενδύσουν σε ψηφιακά νομίσματα θα πρέπει να προβούν σε δική τους προσωπική έρευνα ή να συμβουλευθούν έναν επαγγελματία επενδυτικό σύμβουλο.

δεσ και αυτο
JPMorgan_Article_Featured_Image
Επιτέλους! Θετικά Σχόλια από Μεγάλη Αμερικάνικη Τράπεζα για το Bitcoin.