Τι είναι ICO, αξίζει να συμμετάσχουμε, και ποιοι οι κίνδυνοι?!!

ICO-Feature-image

Το ICO (Initial Coin Offering) ή ελληνιστί Αρχική Προσφορά Κρυπτονομισμάτων, είναι για τον χώρο της κρυπτογράφησης, το ισοδύναμο με μια Αρχική Δημόσια Προσφορά (Initial Public Offering [IPO]), όταν μια εταιρία πρωτοεμφανίζει τις μετοχές της σε ένα χρηματιστήριο.

Όταν ένα οικοσύστημα ή μια εφαρμογή (Dapp), θέλει να συγκεντρώσει χρήματα για να δημιουργήσει ένα νέο token, προχωρά στην εκτέλεση μιας ICO, ως τρόπο συγκέντρωσης χρημάτων.

(Για να μάθετε τι είναι ένα token πατήστε ΕΔΩ)

Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές μπορούν να αγοράσουν κατά την αρχική προσφορά,  και να λάβουν το νέο token.

Παρά τους εγγενείς κινδύνους που παρουσιάζουν τα ICO, αυξάνονται σε δημοτικότητα ως μέθοδος συγκέντρωσης χρημάτων.

Περιεχόμενα

Τι είναι το ICO?

Το ICO όπως προαναφέραμε, είναι μια μέθοδος συγκέντρωσης χρημάτων μέσω της οποίας νεοσύστατα οικοσυστήματα του κρυπτοχώρου, μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια για την ιδέα τους.

Ένας από τους πρωταρχικούς λόγους που αυτή η μέθοδος συγκέντρωσης χρημάτων έχει γίνει τόσο δημοφιλής, είναι ότι δεν υπάρχει σχεδόν κανένας περιορισμός σχετικά με τον τύπο των επενδυτών που μπορούν να συμμετάσχουν σε μια ICO.

Σε μια IPO για παράδειγμα, πρόσβαση έχουν συνήθως οι «Μεγάλοι Πελάτες» των χρηματιστηριακών εταιριών.

Η εξάλειψη αυτού του περιορισμού λοιπόν, σε μια ICO, ανοίγει την πόρτα σε όλους τους επενδυτές παγκοσμίως, επιτρέποντας το ύψος της χρηματοδότησης να φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Επειδή λοιπόν ένα ICO, εκτελείται κατά την εκκίνηση ενός οικοσυστήματος, οι επενδυτές τοποθετούν ουσιαστικά, τα χρήματά τους περισσότερο σε μια ιδέα παρά σε ένα έτοιμο προϊόν. Αν και δεν συμβαίνει πάντα αυτό, όταν συμβαίνει, καθιστά την επένδυσηεξαιρετικά κερδοσκοπική και με μεγάλο ρίσκο.

Μια σύντομη ιστορία των ICO.

Το 2014, 7 έργα συγκέντρωσαν συνολικά $30 εκατομμύρια, μέσω ICO.

Περισσότερα από τα μισά ($18 εκατομμύρια) συγκεντρώθηκαν από το Ethereum όταν δημιουργήθηκαν και πωλήθηκαν 50 εκατομμύρια Ether tokens στο κοινό.

Το Augur ήταν το μεγαλύτερο ICO του 2015, συγκεντρώνοντας $5 εκατομμύρια από τα συνολικά $9 εκατομμύρια, που συγκεντρώθηκαν εκείνο το έτος.

43 ICO, πραγματοποιήθηκαν το 2016, συγκεντρώνοντας συνολικά $256 εκατομμύρια. Ωστόσο, ήταν η χρονιά που είχαμε την πρώτη απάτη ICO.

DAO-IS-HACKED

Το DAO, ήταν ένας ψηφιακός αποκεντρωμένος αυτόνομος οργανισμός, που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2016 μετά από μια εκστρατεία crowdfunding.  

Το DAO είχε ως στόχο να παράσχει ένα νέο αποκεντρωμένο επιχειρηματικό μοντέλο για την οργάνωση τόσο εμπορικών όσο και μη κερδοσκοπικών επιχειρήσεων.

Δημιουργήθηκε στο blockchain Ethereum, δεν είχε συμβατική δομή διαχείρισης ή διοικητικό συμβούλιο, και ο κώδικας του ήταν ανοιχτού τύπου.

Δεν είχε έδρα σε κανένα κράτος, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα, πολλά ζητήματα για το πώς κυβερνητικές ρυθμιστικές αρχές θα αντιμετώπιζαν ένα τέτοιο ταμείο δεν είχαν ακόμη αντιμετωπιστεί.

Το DAO χρηματοδοτήθηκε μέσω μιας ICO, τον Μάιο του 2016 και ήταν μια από τις μεγαλύτερες καμπάνιες συγκέντρωσης χρημάτων στην ιστορία.

Τον Ιούνιο του 2016, hackers, εκμεταλλεύτηκαν μια αδυναμία, στον κώδικα DAO, το οποίο τους επέτρεψε να μεταφέρουν, το ένα τρίτο των κεφαλαίων του DAO, σε έναν δικό τους θυγατρικό λογαριασμό.

Στις 20 Ιουλίου 2016, η ​​κοινότητα του Ethereum αποφάσισε να προχωρήσει στην διαδικασία «hard – fork» για να επαναφέρει σχεδόν όλα τα κεφάλαια στην αρχική τους σύμβαση.

Αυτή ήταν και η αιτία που το Ethereum διασπάστηκε, στο αρχικό Ethereum Classic, και στο γνωστό μας Ethereum, χωρίζοντας έτσι το Ethereum σε δύο ξεχωριστά ενεργά blockchain, το καθένα με το δικό του κρυπτονόμισμα.

Ήταν και η αιτία αποχώρησης του Charles Hoskinson, (ένας από τους ιδρυτές του Ethereum, ο οποίος αργότερα δημιούργησε το Cardano [ADA]), από το Ethereum, διότι διαφώνησε με τον Vitalik Buterin, για την επιστροφή των χρημάτων με αυτή την μέθοδο.

Το DAO λοιπόν, διαγράφηκε από όλα τα μεγάλα τότε χρηματιστήρια, όπως το Poloniex και το Kraken στα τέλη του 2016.

DAO-is-DEAD

Ωστόσο, το συμβάν αυτό δεν πτόησε διόλου, το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις ICO.

Τον Δεκέμβριο του 2016, η Polychain Capital, μια νεοσύστατη εταιρεία που ειδικεύεται στην εμπορία περιουσιακών στοιχείων που βασίζεται σε blockchain συγκέντρωσε κεφάλαια από παραδοσιακούς επιχειρηματίες.

Η Coinbase ηγήθηκε του γύρου χρηματοδότησης, η οποία συγκέντρωσε $10 εκατομμύρια από εταιρείες, όπως η Andreessen Horowitz (A16z), Boost VC και Union Square Ventures, μεταξύ άλλων επενδυτών.

Το 2017, είχαμε εκτίναξη στον αριθμό ICO, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκαν περίπου 342, συγκεντρώνοντας περίπου $5,4 δις.

Το Ethereum είναι (από τον Φεβρουάριο του 2018) η κορυφαία πλατφόρμα blockchain για ICO με μερίδιο αγοράς άνω του 80%.Ο λόγος είναι ότι, τα token, βασίζονται συνήθως, στο πρότυπο Ethereum ERC-20.

ICOs-by-platform

Στις 30 Ιανουαρίου 2018, το Facebook απαγόρευσε τις διαφημίσεις για ICO, καθώς και για κρυπτονομίσματα.

Στις 9 Απριλίου 2018, οι διαφημίσεις για ICO, είχαν απαγορευτεί όχι μόνο από το Facebook, αλλά από το Twitter, το Google και το MailChimp.

Το Facebook όμως, άλλαξε γνώμη και στις 26 Ιουνίου 2018 ανακοίνωσε ότι επιτρέπει πάλι τις διαφημίσεις ICO,  για εγκεκριμένους διαφημιστές.

Σε εξέλιξη βρίσκεται, η ανάπτυξη τεχνολογίας ICO, για την ρύθμιση τους, και πλέον θα χωρίζονται σε:

  • Security Token Offersings (STOs),
  • Digital Security Offerings (DSOs) και
  • tokenized IPOs.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι συμμετοχής σε ένα ICO?

Οι αρχικοί επενδυτές σε ένα ICO, αντιμετωπίζουν, τους εξής κινδύνους:

  • Η ομάδα πίσω από το οικοσύστημα είναι άπειρη, με αποτέλεσμα κανείς να μην εγγυάται, ότι το έργο θα εκπληρώσει τις υποσχέσεις του.
  • Δεν υπάρχει Ρυθμιστική Αρχή, όπως στις IPO, οι οποίες να προστατεύουν τους επενδυτές.
  • Περιορισμένη διαφάνεια στην ανάπτυξη και την πρόοδο των εργασιών, του οικοσυστήματος.
  • Το οικοσύστημα να αποδειχθεί τελικά, ένα περίπλοκο σχέδιο απάτης ή απλά ένα Pump and Dump, από μια ομάδα πονηρών, αρχικών επενδυτών.

Όμως και οι ιδρυτές του Οικοσυστήματος αντιμετωπίζουν τους δικούς τους κινδύνους:

  • Παράλειψη κανονισμών, της χώρας-έδρας του οικοσυστήματος, που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόστιμα ή ποινές. (XRP?)
  • Το τελικό ποσό συγκέντρωσης χρημάτων, δεν είναι σταθερό, λόγω της μεγάλης μεταβλητότητας της αξίας των κρυπτονομισμάτων.
  • Οι ιδρυτές του οικοσυστήματος έχουν, λίγες έως καθόλου πληροφορίες σχετικά με τους κατόχους των token τους.

Παράδειγμα Ρίσκου που χτύπησε ιδρυτές ενός οικοσυστήματος:

Ο ιδρυτής του γνωστού μας Telegram συγκέντρωσε $1,7 δις σε ICOs, το 2018 και το 2019, αλλά η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) – (το Telegram έχει εταιρική έδρα (LLC), στην Αμερική και στην Αγγλία) -, υπέβαλε επείγουσα διερεύνηση και κατάφερε να λάβει προσωρινή εντολή περιορισμού λόγω φερόμενης παράνομης δραστηριότητας εκ μέρους της ομάδας ανάπτυξης.

Τον Μάρτιο του 2020, το Επαρχιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για τη Νότια Περιοχή της Νέας Υόρκης εξέδωσε προδικαστική απόφαση και το Telegram έπρεπε να επιστρέψει $1,2 δις σε επενδυτές και να καταβάλει αστική ποινή $18,5 εκ.!!!

Πως αξιολογούμε ένα ICO.

White Paper.

Ένα οικοσύστημα ή μια εφαρμογή, μπορεί να εκτελέσει ένα ICO, μόνο μετά την πρώτη δημοσίευση ενός «White Paper».

white-paper-ico-example

To White Paper, μοιάζει με το καταστατικό μιας εταιρίας, και είναι ένα έγγραφο που περιλαμβάνει, το όραμα των ιδρυτών, μια περιγραφή ενός προβλήματος που το έργο επιδιώκει να λύσει, τη λύση σε αυτό το πρόβλημα καθώς και μια λεπτομερή περιγραφή του οικοσυστήματος, της αρχιτεκτονικής του και της αλληλεπίδρασής του με τους χρήστες.

Περιγράφει λεπτομερώς, τους στόχους, τα σχέδια και την προβλεπόμενη χρήση των κεφαλαίων που συγκεντρώθηκαν, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τα token, που πρόκειται να δημιουργήσουν.

Για να τα δούμε αναλυτικά:

Όραμα του οικοσυστήματος:

Σε αυτό, μπορούμε να διακρίνουμε, τη μακροζωία του έργου καθώς και τη μοναδικότητά του. Η εξέταση του οράματος επιτρέπει στους επενδυτές, να προσδιορίσουν εάν γεφυρώνει υπάρχοντα κενά στο γενικότερο κρυπτοσύστημα ή όχι.

Ένα καινοτόμο όραμα (που είναι εφικτό) θα έχει μεγαλύτερη δυναμική επιτυχίας.

Ομάδα:

Η ομάδα μπορεί να μετατρέψει το όραμα σε επιτυχία ή αποτυχία. Ο έλεγχος της ομάδας, επιτρέπει στους επενδυτές, να ανακαλύψουν τις επαγγελματικές επιτυχίες των μελών.

Αυτό οδηγεί στην ανάπτυξη της εμπιστοσύνης στο οικοσύστημα, η οποία είναι ουσιαστικός παράγοντας στην επενδυτική απόφαση.

Περιγραφή προβλήματος που το έργο επιδιώκει να λύσει:

Το όραμα του έργου, περιγράφει πώς το οικοσύστημα, θα βοηθήσει στην λύση ενός προβλήματος.

Αν και αυτές οι πληροφορίες είναι πολύ χρήσιμες, είναι επίσης ελλιπείς, εάν κάποιος δεν εμβαθύνει στο πρόβλημα το ίδιο.

Εστιάζοντας στο γιατί υπάρχει αυτό το πρόβλημα, γιατί πρέπει να λυθεί και πώς θα το πράξει το οικοσύστημα, οι επενδυτές θα κατανοήσουν καλύτερα τη βιωσιμότητα και την ελκυστικότητα του έργου.

Μέθοδος διανομής token:

Το White Paper, επικεντρώνεται επίσης στο ίδιο το token.

Οι επενδυτές πρέπει να διερευνήσουν, τον τύπο του token που θα λάβουν, ποια είναι η εσωτερική του αξία (Intrinsic Value), (διαβάστε ΑΥΤΟ), πώς θα διανεμηθούν, και πως θα χρησιμοποιούνται.

Χρονοδιάγραμμα (Roadmap):

Ενώ τα προαναφερθέντα στοιχεία είναι ζωτικής σημασίας για μια επενδυτική απόφαση, παραμένουν ελλιπή χωρίς χρονοδιαγράμματα.

decent.bet-roadmap-crypto-currency-erc20
Παράδειγμα ενος RoadMap.

 Ένα White Paper θα καθορίζει προθεσμίες και χρονοδιαγράμματα σύμφωνα με τα οποία το οικοσύστημα, στοχεύει στην επίτευξη των προαναφερθέντων στόχων.

Αυτό δίνει στους επενδυτές μια ένδειξη της πραγματικής επίτευξης των στόχων, καθώς και την αναμενόμενη περίοδο κατά την οποία θα δουν αποδόσεις.

Πώς να αναγνωρίσετε μια απάτη ICO.

Απατεώνες χρησιμοποιούν ICOs, αρκετά συχνά, και εάν έχετε την δυνατότητα να τους διακρίνετε, μπορεί να σας γλιτώσει πολλά χρήματα.

Σύμφωνα με την Ernst & Young, σχεδόν το 10% όλων των κεφαλαίων που συγκεντρώθηκαν από ICOs, καταλήγουν στα πορτοφόλια απατεώνων.

Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για τον εντοπισμό τους. Αναζητήστε αυτά τα στοιχεία:

Ανώνυμη ομάδα.

Πολλές απάτες δεν δημοσιοποιούν την ομάδα τους, οπότε κανείς δεν μπορεί να επαληθεύσει ποιος σχετίζεται με το έργο.

ico-fraud-team
Οχι, τέτοια ομάδα σας παρακαλώ!!!

Ελέγξτε, το κάθε μέλος ξεχωριστά, μέσω LinkedIn, Twitter, Facebook, Google.

Η προσφορά φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή.

Εάν το έργο σας προσφέρει απίστευτες επιστροφές ή αδύνατα οράματα, αυτή είναι άλλη μια ένδειξη.

Έλλειψη Roadmap.

Ένα σοβαρό οικοσύστημα, σχεδιάζει πάντα το μέλλον του, και φανερώνει τα περαιτέρω του βήματα. Εάν το μέλλον του έργου είναι ασαφές και αόριστο, είναι πιθανόν και ανύπαρκτο.

Bitcointalk.org.

 Ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσει ένα οικοσύστημα, ένα ICO είναι να το ανακοινώσει, στο BitcoinTalk.org.

Είναι το μεγαλύτερο φόρουμ για Bitcoin και κρυπτονομίσματα, και αξιόλογα οικοσυστήματα θα συμμετέχουν ευχαρίστως στις συζητήσεις και θα απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις.

Κώδικας.

Αξιόπιστα έργα θα δημοσιεύσουν τον κώδικα τους στο Github, όπου όλοι μπορούν να το ελέγξουν. Ανύπαρκτος κώδικας, ανύπαρκτο έργο.

Δημόσιες Σχέσεις.

Τα αξιόπιστα οικοσυστήματα προσλαμβάνουν επαγγελματίες, στο χώρο του μάρκετινγκ, των οποίων η δουλειά είναι να δημιουργήσουν μια ενεργή, αφοσιωμένη κοινότητα, μέσω του Twitter, Facebook, Ιστοσελίδων κ.λ.π.

frontier-twitter-timeline

Επίσης, είναι πάντα καλό σημάδι εάν το έργο λαμβάνει θετικές αναφορές στα μέσα δικτύωσης.

Μπείτε λοιπόν, στα μέσα δικτύωσης (στα οποία είστε μέσα όλη την μέρα, έτσι και αλλιώς), βρείτε το οικοσύστημα, και διαβάστε το timeline του, θα καταλάβετε πολλά από αυτό.

Που βρισκω ICO έτοιμα προς εκκίνηση?

Μια πολύ καλή ιστοσελίδα είναι το TopICOlist.com.  

top-ICO-list-website

Εάν σας άρεσε πατήστε Like!!!

◉ Εάν σας άρεσε το άρθρο, διαφωνείτε με κάτι ή θα θέλατε να συμπεριλάβω οτιδήποτε άλλο,μεταβείτε στην σελίδα μου στο Facebook, όπου είναι όλα πολύ πιο γνώριμα για εσάς, και κάντε μου ένα Like 👍, για να με υποστηρίξετε!! Σας Ευχαριστώ ο CryptoGrafos.

Αποποίηση Ευθυνών

Αποποίηση ευθυνών: Οι απόψεις που εκφράζονται στον ιστότοπο ocryptografos.com δεν αποτελούν επενδυτικές συμβουλές αλλά προσωπικές απόψεις του εκάστοτε αρθρογράφου και των δημοσιογραφικών πηγών από όπου τις αντλεί. Οι αναγνώστες που επιθυμούν να επενδύσουν σε ψηφιακά νομίσματα θα πρέπει να προβούν σε δική τους προσωπική έρευνα ή να συμβουλευθούν έναν επαγγελματία επενδυτικό σύμβουλο.

δεσ και αυτο
Ethereum-EIP1559-article-feature-image
Τι είναι το EIP 1559 και πώς θα κάνει το ETH πιο σπάνιο εκτινάσσοντας την τιμή του;