Τι είναι τα Non Fungible Tokens (NFT)?

non-fungible-tokens-feature

Τα μη ευέλικτα διακριτικά (Non Fungible Tokens[NFT]), είναι τα κρυπτονομίσματα, που μας βοηθούν, να αγοράζουμε, ψηφιακά προϊόντα. Το κάθε NFT token, έχει μοναδικά στοιχεία, δίνοντας του μια μοναδική ταυτότητα.

Είναι αδιαίρετα, και δεν μπορούν να ανταλλαχθούν ισότιμα.

Η αξία των NFT token, ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό, ανάλογα με τις μεμονωμένες του ιδιότητες.

Ας τα συγκρίνουμε με τα  ευέλικτα (Fungible) Tokens, και μέσα από παραδείγματα, θα καταλάβουμε για, το είδος αυτού του token.

Περιεχόμενα

Τι είναι ένα Fungible token.

Ένα ευέλικτο (fungible) token, μπορεί να ανταλλαχθεί, με ένα άλλο token, της ίδιας κατηγορίας/είδους.

1. Κάθε Fungible token, είναι πανομοιότυπο και επομένως ανταλλάξιμο.

Το ευρώ είναι ένα τέλειο παράδειγμα ενός Fungible token. Είτε πρόκειται για 1 ευρώ που έχετε στην τσέπη σας, είτε για 1 ευρώ που βρήκατε στο δρόμο, είτε για 1 ευρώ κρυμμένο σε στην κάλτσα της γιαγιάς σας, όλα έχουν την ίδια αξία.

2. Εκτός του ότι είναι ευκόλως ανταλλάξιμα, τα Fungible tokens είναι και διαιρετά.

Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να προστεθούν ή να χωριστούν χωρίς να αλλάξει η φύση τους.  1 ευρώ, μπορεί να χωριστεί σε οποιονδήποτε συνδυασμό λεπτών, συνολικού ύψους έως 100 λεπτών, και να ανταλλαχθούν, με ίδιας αξίας, λεπτά του ευρώ.

fungible-item-money
Παράδειγμα διαιρετότητας με δολλάριο!

3. Ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό των Fungible tokens, είναι ότι οι μικρές φυσικές διαφορές μεταξύ τους, δεν έχουν πραγματικό αντίκτυπο στην αξία τους.

Ο σειριακός αριθμός σε ένα 5ευρω, δεν παίζει κανένα ρόλο, στην ονομαστική αξία του, (εκτός και αν είναι πλαστό!), όταν προσπαθείτε να το χρησιμοποιήσετε για να πληρώσετε τον λογαριασμό της ΔΕΗ.

Εάν το 20ευρω, είναι κολλαριστό, φρεσκοβγαλμένο από ATM, θα αγοράσει τις ιδίες 2 πίτσες, που θα αγοράσει και το τσαλακωμένο, 20ευρω που έχει περάσει από αμέτρητα χέρια.

Το αν ένα 2ευρώ έχει γαλλικά, γερμανικά ή ελληνικά σύμβολα, σχεδιασμένα επάνω του, δεν έχει καμία επιρροή, στην αξία του, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις χώρες παγκοσμίως.

Το Bitcoin, το Ethereum, το Litecoin, και πολλά άλλα γνωστά token, είναι Fungible tokens.

Non Fungible token: Μοναδικό & αναγνωρίσιμο

Τα tokens, που δεν είναι ευκόλως ανταλλάξιμα και διαιρετά, λέγονται Non Fungible.

Σε αντίθεση με τα Fungible tokens, τα Non Fungible:

  • Εχουν μια μοναδική, επαληθεύσιμη ταυτότητα/χαρακτηριστικά.
  • Είναι αδιαίρετα.

1. Μοναδική, επαληθεύσιμη ταυτότητα/χαρακτηριστικά

Με πολλούς τρόπους, τα Non Fungible tokens, συνδέονται στενά, με την ιδιότητα της ταυτοποίησης, είτε πρόκειται για την ταυτότητα του ίδιου του token, του ιδιοκτήτη του ή του δημιουργού του.

Φανταστείτε ότι, οι γονείς σας, έχουν φύγει για τριήμερο, και σας έχουν αφήσει σπίτι να προσέχετε τον κοκκινοκέφαλο μεξικανό παπαγάλο τους.

parrot-non-fungible

Την ώρα που τον ταΐζατε, χτυπά το τηλέφωνο, και είναι η Μαρία, με την οποία είστε καψούρης, από πάντα. Πιάνετε την κουβέντα, όλα μέλι γάλα και μια ώρα αργότερα που το κλείνετε, γυρνάς το κεφάλι και βλέπεις ότι είχες αφήσει την πόρτα του κλουβιού ανοιχτή και ο φιλαράκος την είχε κάνει με ελαφρά.

Τρέχεις σε 10 pet shop, ψάχνοντας να βρεις ακριβώς έναν ίδιο, ελπίζοντας ότι οι γονείς σου δεν θα ψυλλιαστούν τίποτε. (😎😎😎)

Φυσικά και θα το ψυλλιαστούν. Αν και όλοι οι παπαγάλοι, μοιάζουν, λίγο πολύ μεταξύ τους, οι γονείς σας, θα καταλάβουν, την διαφορά.

Οι παπαγάλοι, όπως και πολλά άλλα ζώα και πράγματα, δεν είναι πανομοιότυπα ή ανταλλάξιμα. Δεν είναι Fungible.

Όταν κάποιο αντικείμενο είναι Non Fungible, κάθε μονάδα του, έχει του δική του μοναδική ταυτότητα, που επηρεάζει την αξία του.

Οι διαφορές στην εμφάνιση, η σπανιότητα, η χρησιμότητα και πολλές άλλες ιδιότητες επηρεάζουν άμεσα την ταυτότητα του αντικειμένου, και αυτό με τη σειρά του, την αξία του.

Αυτή είναι η δύναμη της ταυτότητας: η καταγωγή του, η ιστορία του και τα συναισθήματα των κατόχων, συνεισφέρουν στη δημιουργία ενός μοναδικού, αναντικατάστατου περιουσιακού στοιχείου.

painter-non-fungible

Ακόμη και τα καλύτερα πλαστά αντίγραφα, δεν μπορούν να φτάσουν την αξία του ενός γνήσιου, εν μέρει επειδή ένας διάσημος δημιουργός προσδίδει μια αξιόπιστη, συναρπαστική ιστορία στο εν λόγω αντικείμενο.

Ομοίως, εάν κάτι συνδέεται άμεσα με την προσωπική σας ταυτότητα, είναι μοναδικό και έχει μεγαλύτερη αξία για εσάς από οποιονδήποτε άλλο.

Τα διαβατήρια από την ίδια χώρα, έχουν τα ίδια εξωτερικά χαρακτηριστικά, αλλά μόνο εσείς (νόμιμα) μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το δικό σας, λόγω των πληροφοριών που υπάρχουν στο εσωτερικό.

Η κατάσταση, η σπανιότητα, και η έκδοση, μπορούν επίσης, να παίξουν ρόλο στην αξία των Non Fungible στοιχείων.

Μια κάρτα με τον Messi, σε άριστη κατάσταση, αξίζει περισσότερο από ένα άλλο αντίγραφο της ίδιας κάρτας που ο σκύλος σας την έχει μασήσει.

Παρόλο που η ιστορία είναι ίδια, μια πρώτη έκδοση του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», θα είναι πιο περιζήτητη από μια σύγχρονη εκτύπωση.

2. Τα NonFungible tokens είναι αδιαίρετα.

Εάν δανείσετε σε κάποιον το κινητό σας, για να πραγματοποιήσει μια κλήση, θέλετε το ίδιο κινητό, να σας επιστραφεί. Έχει γίνει Non Fungible, λόγω της καθημερινής του χρήσης από εσάς, της συνήθειας, των δεδομένων, του δικτύου, εφαρμογών και εμπειριών.

Δεν αγοράζουμε το 1/10 ενός πίνακα ή το ήμισυ ενός αυτοκινήτου.

Λίγη ιστορία για την δημιουργία των Non Fungible Token.

Στις πρώτες μέρες, του blockchain, τα πάντα περιστρεφόντουσαν γύρω από τα κλασσικά κρυπτονομίσματα (Bitcoin, …)

Ορισμένοι οραματιστές όμως, συνειδητοποίησαν ότι αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, για τη δημιουργία και αποθήκευση μοναδικών, αναγνωρίσιμων ψηφιακών αντικειμένων, ψηφιακών αναπαραστάσεων αντικειμένων του πραγματικού κόσμου, όπως διπλώματα και πιστοποιητικά γάμου, και πολλά άλλα.

Έτσι, γεννήθηκε η τεχνολογία NFT.

Witek-Radomski-non-fungible-token

Το 2017, ο Witek Radomski, CTO του οικοσυστήματος Enjin, δημιούργησε τον κώδικα για ένα από τα πρώτα Non Fungible tokens.

Έτσι δημιουργήθηκε το ERC-721, και στη συνέχεια το πιο αποτελεσματικό token ERC-1155.

Αυτά τα πρότυπα περιλαμβάνουν σημαντικές τεχνολογικές πρακτικές, όπως τη χρήση μεταδεδομένων (metadata), για την επέκταση των χαρακτηριστικών αναγνώρισης ενός token.

Τα μεταδεδομένα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με απίστευτους τρόπους, όπως η ανάκτηση εικόνων από μια πηγή εκτός αλυσίδας (offchain), μειώνοντας την πίεση στο blockchain.

Αμέτρητες ιδιότητες μπορούν να παρακολουθούνται μέσω μεταδεδομένων, από το άνοιγμα φτερών του ψηφιακού σας δράκου στο WoW, έως το χρώμα των αθλητικών παπουτσιών υψηλής μόδας.

Μόνο η φαντασία του κάθε δημιουργού ενός Non Fungible token, μπορεί να θέσει όρια σε ένα τέτοιο token.

Το ERC-1155.

Το ERC-1155 συνδυάζει μια καινοτόμο γκάμα μεταδεδομένων, με έμφαση στα χαμηλότερα τέλη δικτύου (network fees).

Το ERC-1155 επιτρέπει επίσης:

  • Την έκδοση πολλαπλών token, εντός ενός έξυπνου συμβολαίου (SmartContract)
  • Την μεταφορά έως και 100 μοναδικών token σε μία συναλλαγή
  • Την δημιουργία Fungible και Non Fungible token

Χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας των token και των εύχρηστων πλατφόρμων κοπής (minting platforms), η δημιουργία, η ανάπτυξη και η εμπορία NFTs εξελίσσεται σε έναν συναρπαστικό νέο χώρο γεμάτο καινοτομία και αξία.

Δημιουργία πραγματικής αξίας, σε ψηφιακούς κόσμους.

Ως ψηφιακό μέσο, ​​τα βιντεοπαιχνίδια προσφέρουν αντικείμενα, στους παίκτες, σε ψηφιακή μορφή.

wow-sword-non-fungible

Παλέψτε με κακούς, για 100 ώρες, νικήστε τον Άρχοντα και αποκτήστε ένα θρυλικό σπαθί.

Συγχαρητήρια!

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι, αυτό το θρυλικό σπαθί που χτυπιόσασταν ώρες ατελείωτες να αποκτήσετε, είναι μια γραμμή κώδικα, μέσα σε ένα συγκεκριμένο παιχνίδι.

Εάν βαρεθείτε να παίζετε, ή αν το παιχνίδι σταματήσει, το σπαθί σας (και η πρόοδός σας) θα πάνε περίπατο.

Τα Non Fungible tokens, επιτρέπουν στα αντικείμενα των βιντεοπαιχνιδιών, να ξεπεράσουν τα όρια του παιχνιδιού για το οποίο δημιουργήθηκαν.

 Όταν για παράδειγμα, είστε ο πραγματικός ιδιοκτήτης του θρυλικού “Thousand Truthsσπαθιού , του WoW, θα φέρει μια μοναδική ταυτότητά, που θα του δίνει πραγματική αξία στον ψηφιακό χώρο.

Το CryptoKitties, ήταν ένα πρώιμο παράδειγμα, των μαζικών ψηφιακών συλλεκτικών αντικειμένων.

Παρόλο που το παιχνίδι ήταν πολύ περιορισμένο (συλλέξτε γάτες με διαφορετικά στατιστικά στοιχεία, αναπαραγάγετε τα μαζί και αποκτήστε απογόνους, επαναλάβετε), η ιδέα της κατοχής πραγματικά μοναδικών cybercat έκανε το παιχνίδι, μια τεράστια επιτυχία.

Ήταν μάλιστα τόσο μεγάλη η επιτυχία, που φόρτωνε το δίκτυο Ethereum με ασταμάτητες συναλλαγές, επιβραδύνοντας τη ταχύτητα του.

Τα Non Fungible Token, έχουν εξελιχθεί όσο ποτέ, από στατικές εικόνες, σε πραγματικά στοιχεία με πραγματική λειτουργικότητα, εντός και μεταξύ των παιχνιδιών.

Πέρα από τη βασική τους θελκτικότητα, ως μοναδικά ψηφιακά αντικείμενα που σας ανήκουν, η δυνατότητα των NFTs μπορεί να φανεί σε αυτά τα 3 βασικά χαρακτηριστικά:

1. Ιδιοκτησία:

Τα NFT διατηρούνται στη δική σας προσωπική διεύθυνση blockchain, την οποία ελέγχετε με το ιδιωτικό σας κλειδί (personal key).

Οι διακοπές λειτουργίας ενός server, η έλλειψη υποστήριξης ή οι απαγορεύσεις λογαριασμών δεν μπορούν να απομακρύνουν τα NFT σας, επειδή δεν κρατούνται μέσα σε έναν κεντρικό server.

Είστε ελεύθεροι να κάνετε ό, τι θέλετε με τα NFT σας, συμπεριλαμβανομένου, της διαπραγμάτευσης, πώλησης ή διανομής τους.

2. Διαφάνεια:

 Ένα blockchain είναι ουσιαστικά μια αποκεντρωμένη βάση δεδομένων, οπότε τα αρχεία δημιουργίας και μεταφοράς token, είναι δημόσια και ορατά, με εξερευνητές blockchain όπως το EnjinX.

Αυτό καθιστά εύκολη την επαλήθευση της σπανιότητας, επιτρέποντας στους χρήστες να είναι σίγουροι ότι το NFT είναι αυθεντικό.

3. Διαλειτουργικότητα:

 Όταν ένα token, μπορεί να μετακινηθεί, μέσα σε πολλά και διαφορετικά παιχνίδια, όλοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα NFT που δημιουργούνται, μεταξύ τους, με τρόπους που έχουν νόημα στον κόσμο των παιχνιδιών τους.

Που μπορούμε να βρούμε λίστα με όλα τα Non Fungible Tokens?

Στη γνωστή μας ιστοσελίδα CoinMarketCap, αλλά και στο CoinGecko, επιλέξτε την κατηγορία  NFT, και θα τα δείτε όλα κατηγοριοποιημένα σύμφωνα με τις ορέξεις σας.

NON-FUNGIBLE-TOKEN-LIST

Εάν σας άρεσε πατήστε Like!!!

◉ Εάν σας άρεσε το άρθρο, διαφωνείτε με κάτι ή θα θέλατε να συμπεριλάβω οτιδήποτε άλλο,μεταβείτε στην σελίδα μου στο Facebook, όπου είναι όλα πολύ πιο γνώριμα για εσάς, και κάντε μου ένα Like 👍, για να με υποστηρίξετε!! Σας Ευχαριστώ ο CryptoGrafos.

Αποποίηση Ευθυνών

Αποποίηση ευθυνών: Οι απόψεις που εκφράζονται στον ιστότοπο ocryptografos.com δεν αποτελούν επενδυτικές συμβουλές αλλά προσωπικές απόψεις του εκάστοτε αρθρογράφου και των δημοσιογραφικών πηγών από όπου τις αντλεί. Οι αναγνώστες που επιθυμούν να επενδύσουν σε ψηφιακά νομίσματα θα πρέπει να προβούν σε δική τους προσωπική έρευνα ή να συμβουλευθούν έναν επαγγελματία επενδυτικό σύμβουλο.

δεσ και αυτο
Dominance-index-Feature-img
Είμαστε σε AltSeason ή Οχι? (Bitcoin Dominance Index)!!