Τι είναι τα Oracles (Μαντεία) και πως η Modefi φέρνει την επανάσταση σε αυτά!

Modefi-feature

Για να κατανοήσουμε καλύτερα το ακατέργαστο διαμάντι, για το οποίο θα μιλήσουμε σήμερα, το Modefi, πρέπει πρώτα να μάθουμετι είναι τα Oracles (Μαντεία)” μέσα στον κρυπτόκοσμο.

Ας ξεκινήσουμε πρώτα με το:

Τι είναι το Ethereum, και γιατί είναι τόσο δημοφιλές.

Το Ethereum είναι το δεύτερο μεγαλύτερο cryptoνόμισμα στον κόσμο βάση κεφαλαιοποίησης.

Ο λόγος πίσω από τη μεγάλη υιοθέτησή του, οφείλεται στην ευκολία που προσφέρει σε προγραμματιστές, να ξεκινήσουν νέα projects σε αυτήν, χρησιμοποιώντας μια γλώσσα προγραμματισμού που ονομάζεται Solidity.

Οι προγραμματιστές λοιπόν, δημιουργούν πολύπλοκες εφαρμογές στο Ethereum blockchain, χρησιμοποιώντας μια από τις βασικές δυνατότητες του, τα «Έξυπνα συμβόλαια» (Smart Contracts).

“Τα έξυπνα συμβόλαια επιτρέπουν σε 2 ή περισσότερους χρήστες να συναλλάσσονται μεταξύ τους, συμφωνώντας σε συγκεκριμένους όρους.”

Οι προγραμματιστές μπορούν να δημιουργήσουν έξυπνα συμβόλαια που επιτρέπουν στους χρήστες να δανείζουν, να δανείζονται, να ανταλλάσσουν, να ασφαλίζουν και να κάνουν πολύ πιο περίπλοκες συναλλαγές μεταξύ τους χωρίς να πληρώνουν δικηγόρους για να συντάξουν συμβόλαιο ή να χρησιμοποιήσουν μια τράπεζα ως μεσίτη.

Αυτό το σύστημα είναι απολύτως επαναστατικό.

Τι είναι ένα Oracle (Μαντείο)?

Καθώς τα έξυπνα συμβόλαια (smart contracts), γίνονται όλο και πιο περίπλοκα, χρειάζονται επιπλέον δεδομένα (data), τα οποία θα τροφοδοτούν αυτά τα συμβόλαια.

Υπάρχουν δεδομένα όμως, τα οποία δεν είναι διαθέσιμα στο blockchain, αλλά σε εξωτερικές πήγες. Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα.

Ας πούμε ότι ο Νίκος είναι αγρότης και καλλιεργεί καλαμπόκι.

Συνάπτει ένα έξυπνο συμβόλαιο (Smart Contract), με μια ασφαλιστική εταιρεία βασισμένη στο blockchain, έτσι ώστε εάν οι βροχοπτώσεις στην περιοχή που καλλιεργεί, δεν φτάσουν ένα επιθυμητό ετήσιο μέσο όρο (π.χ. 10cm), ένα συγκεκριμένο ποσό, ενός κυπτονομίσματος, θα σταλεί στο smart wallet του Νίκου, από το Smart Wallet της ασφαλιστικής εταιρείας.

modefi-farmer-waiting-for-rain

Αν και φαίνεται πολύ εύκολο και απλό αρχικά, υπάρχει ένας παράγοντας που δημιουργεί προβλήματα.

Πώς θα λάβει το έξυπνο συμβόλαιο της Crypto-ασφαλιστικής, τα δεδομένα (data) από κάποιο φορέα, ο οποίος δεν είναι στο blockchain (π.χ. Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία), σχετικά με τις βροχοπτώσεις στην περιοχή του Νίκου?

Εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι τα Oracles (χρησμοί).

Τα Oracles είναι μικρά κομμάτια λογισμικού, των οποίων ο σκοπός είναι, η σύνδεση εξωτερικών δεδομένων στο blockchain.

Τα πιο δημοφιλή Oracle projects αυτήν τη στιγμή είναι, τα:

Τώρα που ξέρετε τι είναι τα Oracles, ας επιστρέψουμε στην ιστορία με τον Νίκο, και να δούμε το δεύτερο πρόβλημα που πολύ πιθανόν να αντιμετωπίσει με την Crypto-ασφαλιστική του.

Tι γίνεται εάν ο Νίκος, χρησιμοποιεί μια πηγή (ΕΜΥ), που αποδεικνύει ότι η περιοχή του δέχτηκε κατά μέσο όρο 09cm βροχοπτώσεων εκείνο το έτος, αλλά η Crypto-ασφαλιστική χρησιμοποιεί μια άλλη πηγή (Meteo), που λέει ότι, στην περιοχή του έπεσαν, κατά μέσο όρο 10,5cm βροχοπτώσεων.

Πώς αποφασίζει ο Νίκος και η ασφαλιστική εταιρεία ποια πηγή θα χρησιμοποιήσουν, ως Oracle για το έξυπνο συμβόλαιό τους (Smart Contract)?

Εδώ έρχεται η Modefi να δώσει την λύση.

Η Modefi, είναι ένας Oracle Aggregator (Συλλέκτης Oracle).

Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιεί δεδομένα από πολλά και διαφορετικά Oracles, και μέσα από το πρωτόκολλό του, δίνει μια δίκαιη, έμπιστη λύση στους χρήστες του, ώστε τόσο ο Νίκος όσο και η ασφαλιστική του εταιρεία, να είναι σίγουροι, ότι ένα αποκεντρωμένο δίκτυο αντιπροσώπων, θα φροντίσει για την συλλογή και την παράδοση των δεδομένων (data), για το έξυπνο συμβόλαιό τους.

Modefi-Aggregator
Modefi Aggregator

Αυτό θα μειώσει τις τυχόν διενέξεις, το κόστος ανάπτυξης έξυπνων συμβολαίων, αλλά και αποφυγή εξόδων και από τις δυο πλευρές, εάν κατέφευγαν σε κάποια δικαστική οδό.

Σε τι άλλο θα βοηθήσει η Modefi τα υπάρχοντα Oracles?

Οι επιθέσεις (exploits) που έχουν δεχθεί διάφορα Oracles, είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν πρωτόκολλα, που δραστηριοποιούνται στο χώρο του DeFi (Decentralized Finance).

Τα πρωτόκολλα εκθέτουν τους χρήστες τους, σε τεράστιους κινδύνους όταν βασίζονται σε Oracles, τα οποία λαμβάνουν δεδομένα (data) από κεντρωμένα ή μεμονωμένα σημεία.

Δεδομένου ότι τα έξυπνα συμβόλαια (Smart Contracts), εκτελούν αποφάσεις βασιζόμενα σε δεδομένα (data), που προέρχονται από Oracles, τα Oracles αποτελούν την βασική τους πηγή, για την υγιή ανάπτυξη τους στο οικοσύστημα blockchain.

Η κύρια πρόκληση με το σχεδιασμό ενός Oracle, είναι ότι εάν αυτό δεχθεί επίθεση, επηρεάζει άμεσα και το έξυπνο συμβόλαιο (Smart Contract) που βασίζεται σε αυτό.

Αυτό συχνά αναφέρεται ως The Oracle Problem (Το πρόβλημα των Oracle)

Δεδομένου ότι τα Oracle, δεν αποτελούν μέρος του κυρίως blockchain, δυστυχώς δεν απολαμβάνουν και μέρος των μηχανισμών ασφαλείας που μπορούν να παρέχουν τα blockchain.

Αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης, μεταξύ των Oracles, και των έξυπνων συμβολαίων παραμένει έως και σήμερα, ένα άλυτο ζήτημα.

Παραδείγματα από Oracle hacks, είναι:

Η Modefi, θέλει να δώσει λύση σε αυτό το πρόβλημα, μειώνοντας το ρίσκο, που διατρέχουν οι επενδυτές των DeFi protocols, από παράγοντες όπως οι προαναφερόμενοι.

Η λύση DAOS της Modefi.

Το DAOS (Decentralized Aggregated Oracle Solution), είναι η λύση που προτείνει η Modefi.

Modefi-the-oracle-problem
Modefi DAOS Διάγραμμα.

Στόχος της είναι να ενσωματώσει σημαντικά Oracles και μεγάλους προμηθευτές δεδομένων (Data Providers), και να τους χρησιμοποιήσει ως συμπληρωματικές οντότητες, αντί να τους αντιμετωπίζει ως ανταγωνιστές.

Η ενσωμάτωση πολλαπλών διαύλων πληροφόρησης, στην πλατφόρμα δίνει στους χρήστες του DAOS της Modefi, τη δυνατότητα να αποκτήσουν αξιόπιστα, διαφανή, ασφαλή και αποκεντρωμένα δεδομένα.

Modefi (MOD) token.

Το token MOD, βασίζεται στο Ethereum ERC-20, και μέχρι στιγμής μπορούμε να το προμηθευτούμε κυρίως από την Uniswap (MOD/ETH), όπου ξεκίνησε διαπραγματεύσεις στις 16 Φεβρουαρίου ’21.

Ο συνολικός αριθμός MOD tokens, θα φτάσει τα 22 εκ., εκ των οποίων σε κυκλοφορία βρίσκονται σήμερα (12 Μαρτίου ‘21) τα 2.86 εκ.

Δεν θα εκδοθούν περισσότερα από τα προαναφερόμενα 22 εκ. (Δεν θα είναι πληθωριστικό token, όπως άλλα).

Modefi-token-distribution

Σταδιακά μέσα στους επόμενους 02 μήνες, θα διοχετευθούν άλλα 8,6 εκ. περίπου, MOD tokens, φτάνοντας την αρχική προγραμματισμένη διάθεση στα 11,4 εκ.  

Μέσα στην επόμενη τριετία θα δοθούν στην αγορά άλλα 6,1 εκ. MOD tokens.

4,5 εκ. MOD tokens θα παραμείνουν ακυκλοφόρητα για πληρωμές μάρκετινγκ, συμβούλων, υποστήριξη οικοσυστηματος κλπ.

Χρησιμότητα του MOD token της Modefi.

Το MOD token θα χρησιμοποιείται για τους εξής λόγους:

  • Προκειμένου να συμμετάσχουν ως επικυρωτές στο On-demand Oracle δίκτυο της Modefi, οι χρήστες πρέπει να δεσμεύσουν τα MOD, ως εγγύηση.
  • Όταν ένας τελικός χρήστης ή προγραμματιστής αναπτύξει ένα νέο συμβόλαιο Oracle, τα τέλη για την εφαρμογή της σύμβασης, θα εισπράττονται σε MOD.
  • Η διακυβέρνηση είναι ένα σημαντικό μέρος του πραγματικά αποκεντρωμένου οικοσυστήματος που χτίζει η Modefi. Το MOD, θα χρησιμοποιηθεί στο Modefi DAO, ως δύναμη ψήφου, για λήψεις αποφάσεων και ανάπτυξης.
  • Το MOD, θα είναι το κύριο token, για πληρωμές συνδρομητικών υπηρεσιών, μέσα στο οικοσύστημα Modefi DeFi.
  • Θα γίνεται staking, μέσα στο Modefi οικοσύστημα, με MOD tokens.
  • Οι κάτοχοι MOD, θα λαμβάνουν ανταμοιβές παρέχοντας ρευστότητα, σε liquidity pools, όπως το Uniswap και το Balancer.

Που μπορεί να φτάσει δυνητικά η κεφαλαιοποίηση του Modefi.

Παρόλο που δεν έχει κάποιον άμεσο ανταγωνιστή, εάν κάνουμε μια αυθαίρετη σύγκριση με το Chainlink, θα δούμε ότι το Modefi έχει κεφαλαιοποίηση 6,6 εκ. αυτή τη στιγμή, ενώ το Chainlink 9,9 δις.

Το 1/10 να φτάσει από αυτήν, (που είναι η συντηρητικότερη πρόβλεψη που μπορώ να σκεφτώ), καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει!!!   

Η ομάδα πίσω από το Modefi.

Η ομάδα πίσω από το Modefi, αποτελείται, σύμφωνα και με το προφίλ τους στο LinkedIn, από στελέχη που έχουν πολυετή εμπειρία στον τομέα τους και εδρεύουν κυρίως στον Καναδά.

modefi-core-team
Βασικά μέλη της ομάδας του Modefi.

Εδώ θα βρείτε τα link για το προφίλ του καθενός μέσα στο LinkedIn.

Trevor Hall (https://www.linkedin.com/in/trevorhall89/ )

Ryan lowe (https://www.linkedin.com/in/ryan-l-184206bb/ )

Uosof Ahmadi (https://www.linkedin.com/in/uosof-ahmadi-529899a5/ )

Jesse Ireland (https://www.linkedin.com/in/jesse-ireland-4517bb138/ )

Τεχνική Εικόνα.

Το MOD ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις στο Uniswap στις 16 Φεβρουαρίου ’21, σχηματίζοντας μία βάση συσσώρευσης, που δεν παρουσιάζει ίχνη ζωής, κυρίως λόγω της άγνοιας του επενδυτικού κοινού.

Modefi-token-daily-chart
Modefi Ημερήσιο Διάγραμμα.

Εγώ προσωπικά το βρισκω ως πολύ καλό σημείο εισόδου, και η μόνη επιφύλαξη που έχω, είναι η πρόσκαιρη συμπεριφορά της τιμής, όταν θα εισέλθουν τα υπόλοιπα 8,6 εκ. MOD token, στην γενικότερη αγορά διαπραγματεύσεων.

Φυσικά, όσον αφορά αυτή την επιφύλαξη, μπορούν να την καταπολεμήσουν οι αρχικοί επενδυτές, βασιζόμενοι ότι, το Modefi, είναι ακόμη, άγνωστο και δεν έχει ξεκινήσει την marketing εκστρατεία του, καθώς επίσης είναι και το  μοναδικό στο είδος του.

Εδώ θα βρείτε τα links, για την ιστοσελίδα, Telegram και Twitter.

💻 Website: https://modefi.io/

📼 TG: https://t.me/modefi_official

🐦 Twitter: https://twitter.com/Modefi_Official

Εάν σας άρεσε πατήστε Like!!!

◉ Εάν σας άρεσε το άρθρο, διαφωνείτε με κάτι ή θα θέλατε να συμπεριλάβω οτιδήποτε άλλο,μεταβείτε στην σελίδα μου στο Facebook, όπου είναι όλα πολύ πιο γνώριμα για εσάς, και κάντε μου ένα Like 👍, για να με υποστηρίξετε!! Σας Ευχαριστώ ο CryptoGrafos.

Αποποίηση Ευθυνών

Αποποίηση ευθυνών: Οι απόψεις που εκφράζονται στον ιστότοπο ocryptografos.com δεν αποτελούν επενδυτικές συμβουλές αλλά προσωπικές απόψεις του εκάστοτε αρθρογράφου και των δημοσιογραφικών πηγών από όπου τις αντλεί. Οι αναγνώστες που επιθυμούν να επενδύσουν σε ψηφιακά νομίσματα θα πρέπει να προβούν σε δική τους προσωπική έρευνα ή να συμβουλευθούν έναν επαγγελματία επενδυτικό σύμβουλο.

δεσ και αυτο
orion-protocol-feature
O Uniswap και Binance Killer😈😈!! (Orion Protocol)