Τι είναι το Staking (Stake), και πως να κερδίσετε από αυτό!!

staking-feature

Μέσα στο καινούργιο κόσμο του blockchain, συναντούμε καθημερινά, πολλές καινούργιες έννοιες.

Μια από αυτές είναι και το Staking (Stake).

Αλλά τι είναι το staking (stake)? Και πώς μπορούν οι χρήστες, να μάθουν πώς να το χρησιμοποιούν τοποθετώντας τα altcoins τους, για να κερδίσουν από αυτό?

Το Crypto staking, είναι μια μορφή επένδυσης, και το μόνο που χρειάζεται να κάνεις, είναι να κρατήσεις αμετάβλητο ένα συγκεκριμένο αριθμό tokens, μέσα σε ένα κρύπτο-πορτοφόλι (crytpowallet) ή σε ένα κεντρικό λογαριασμό (Staking Pool).

Αυτό γίνεται εφικτό λόγο του τρόπου λειτουργίας της τεχνολογίας blockchain.

Καθώς κάθε συναλλαγή στο blockchain απαιτεί επαλήθευση (verification), αυτό το σύστημα επιβράβευσης, χρησιμοποιεί τα token των χρηστών, μέσω της τοποθέτησης τους, για την επαλήθευση (verification), των συναλλαγών, και έτσι να υποστηρίζουν το δίκτυο.

Περιεχόμενα

Πώς λειτουργεί το Crypto Staking?

Το Staking είναι ο εναλλακτικός τρόπος, της εξόρυξης (Mining).

Ουσιαστικά ένας χρήστης «κλειδώνει» (lock up) ή «παγώνει» (freeze), tokens, σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι (Smart Wallet), ή μέσα σε ένα «έξυπνο συμβόλαιο» (Smart Contract), για να υποστηρίξει, την ασφάλεια και τις λειτουργίες ενός συγκεκριμένου δικτύου blockchain.

Κλειδώνοντας λοιπόν ή παγώνοντας, tokens, οι χρήστες λαμβάνουν «επιβραβεύσεις» (Rewards).

staking

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τo Staking, μπορεί να γίνει, απευθείας από ένα crypto-πορτοφόλι, αλλά παρόμοιες υπηρεσίες προσφέρονται και από ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων.

Η Binance, για παράδειγμα, παρέχει τη δυνατότητα staking, και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κρατήσετε τα token σας, μέσα στην πλατφόρμα της.

Για να κατανοήσετε πλήρως τι είναι το Staking, πρέπει πρώτα να κατανοήσετε πώς λειτουργεί το Proof of Stake (PoS).

Το PoS είναι ένας μηχανισμός συναίνεσης που επιτρέπει στο blockchain να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, από ενεργειακής άποψης, σε σχέση με το PoW (Proof of Work), που χρησιμοποιούν οι εξορυκτές (Miners).

Ας δούμε τι είναι το PoS και πώς λειτουργεί το Staking.

Τι είναι το Proof of Stake?

Το Proof of Stake (PoS) είναι ένας αλγόριθμος συναίνεσης, για δίκτυα blockchain που βασίζονται σε τυχαίους επικυρωτές (validators), μέσα από μια κοινότητα χρηστών, οι οποίοι κάνουν staking τα token, του συγκεκριμένου δικτύου, κλειδώνοντάς τα μέσα στο blockchain.

Αυτό το κάνουν για να παράγουν και να εγκρίνουν μπλόκς (blocks).

Οι χρήστες που ενεργούν ως επικυρωτές (validators), επιβραβεύονται με βάση το μέγεθος του Staking, δίνοντας κίνητρα στους κόμβους (nodes), να επικυρώσουν το block, με βάση τo μέγεθος της επένδυσης που έχει γίνει σε ένα staking pool.

Το PoS θεωρείται πιο «φιλική οικολογικά» και πιο επεκτάσιμη μέθοδο δημιουργίας ενός block, σε σχέση με την μέθοδο του Proof of Work (PoW) που χρησιμοποιείται στο blockchain του Bitcoin, διότι, δεν βασίζεται τόσο, στην υπολογιστική ισχύ, που απαιτεί το PoW.

Proof_of_Work_vs_Proof_of_Stake_token.article

Αντί να επιλύει πολύπλοκους μαθηματικούς γρίφους, χρησιμοποιώντας πολυάριθμες κάρτες γραφικών, για να διατηρήσει το δίκτυο ασφαλές, ο μηχανισμός PoS, προτρέπει τους χρήστες, να ενισχύσουν το δίκτυο blockchain, δίνοντας τους για αντάλλαγμα επιβραβεύσεις.

Αυτή η επιβράβευση, μοιάζει σαν τους τόκους, που κερδίζουμε, από τον τραπεζικό μας λογαριασμό (τουλάχιστον όταν κάποτε υπήρχαν τόκοι).

Με αυτό τον τρόπο, το PoS επιτρέπει στους χρήστες να αποκομίζουν παθητικό εισόδημα.

Συνήθως, οι επικυρωτές (validators), επιλέγονται για να παράγουν το επόμενο μπλοκ, με βάση το μέγεθος και τη χρονική διάρκεια ύπαρξης, του Stake.

Άρα, όσο μεγαλύτερο το staking pool, τόσο μεγαλώνουν οι πιθανότητες, να επιλεγεί, για την παραγωγή του επόμενου block του blockchain.

Στη συνέχεια, τα προτεινόμενα blocks, των επικυρωτών (validators), στέλνονται στο blockchain, το οποίο, εάν το επαληθεύσει, το προσθέτει στο σύνολο των εγκεκριμένων block.

Τι είναι το Κατόπιν Eξουσιοδότησης (Delegated) Proof of Stake?

Το Delegated Proof Of Stake (DPoS), είναι ένας, αλγόριθμος συναίνεσης, που βασίζεται, στις βασικές έννοιες του Proof Of Stake.

Αναπτύχθηκε από τον Daniel Larimer, ιδρυτή των BitShares, Steemit και του γνωστού μας EOS, το 2014.

Σε αντίθεση με το μηχανισμό Proof of Stake (PoS), όπου οι επικυρωτές (validators), επιλέγονται τυχαία και με βάση το μέγεθος του staking τους, στο DPoS, οι κάτοχοι token του συγκεκριμένου οικοσυστηματος, ψηφίζουν «πληρεξούσιους» (Delegates), οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την επικύρωση των συναλλαγών και τη διατήρηση του blockchain.

Στο DPoS, οι κάτοχοι ενός stake (Stakeholders), πρέπει να εκλέξουν μάρτυρες (Witnesses).

Τι είναι Μάρτυρες DPoS (DPoS Witnesses)?

Οι μάρτυρες (Witnesses), είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία και την προσθήκη ενός block στο blockchain, και ανταμείβονται για αυτό.

Κάθε κάτοχος ενός stake (Stakeholder), έχει το δικαίωμα να δώσει μόνο μία ψήφο (vote), για την επιλογή ενός μάρτυρα (Witness), αλλά μπορεί να ψηφίσει όσους μάρτυρες θέλει, , υπό την προϋπόθεση ότι τουλάχιστον το 50% των stakeholders, πιστεύουν ότι έχει επιτευχθεί επαρκής αποκέντρωση (decentralization), μέσω του αριθμού, των υποψηφίων μαρτύρων.

Η ψηφοφορία (Voting) για μάρτυρες είναι μια συνεχής διαδικασία. Με αυτόν τον τρόπο, υποχρεώνονται οι μάρτυρες, να ασκούν τα καθήκοντα τους, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ή να κινδυνεύουν να χάσουν τη θέση τους.

DPoS-witness-staking

Υπάρχει ένα σύστημα βαθμολόγησης της φήμης των μαρτύρων (Witness Reputation Scoring), ενσωματωμένο στο δίκτυο, για να βοηθά τους stakeholders, στην καλύτερη αξιολόγηση της ποιότητας των μαρτύρων.

Όταν ένα token, βασίζεται στη συναίνεση DPoS, κάθε επιλεγμένη ομάδα μαρτύρων αντικαθίσταται, σε προκαθορισμένο χρόνο.

Μπορεί μία φορά την ημέρα ή μία φορά την εβδομάδα. Αυτό συμβαίνει ώστε, να δίνεται η ευκαιρία, σε κάθε μάρτυρα, να δημιουργήσει ένα μπλοκ.

Εάν όμως, δεν το πράξουν εντός του προβλεπόμενου χρόνου, αυτό συνήθως οδηγεί, στο να χάνει την σειρά του ο μάρτυρας, και επίσης να επηρεάζετε αρνητικά, η βαθμολογία της φήμης του.

Τι είναι οι Εκπρόσωποι (Delegates)?

Μέσα στην διαδικασία του DPoS, υπάρχει ακόμη μια ομάδα, οι Εκπρόσωποι (Delegates).

Οι εκπρόσωποι εκλέγονται παρόμοια με τους μάρτυρες. Είναι υπεύθυνοι για τη συντήρηση του δικτύου και μπορούν να προτείνουν αλλαγές που πρέπει να ψηφιστούν.

Μόλις υποβληθούν αυτές οι αλλαγές, εναπόκειται στη συνέχεια στους κατόχους ενός stake (stakeholders), να ψηφίσουν εάν πρέπει να εφαρμοστούν οι προτεινόμενες αλλαγές.

Η ανταμοιβή των εκπροσώπων, διαφέρει ανάλογα με το κάθε DPoS.

Παρόλο που οι Delegates, δεν συμμετέχουν στον έλεγχο των συναλλαγών, μπορούν να προτείνουν την αλλαγή του μεγέθους του μπλοκ, και το ποσό με το οποίο επιβραβεύεται, ένας μάρτυρας, για την επικύρωση ενός μπλοκ.

Οι χρήστες (users) του blockchain, μπορούν στη συνέχεια να ψηφίσουν τις αλλαγές που προτείνουν οι εκπρόσωποι (Delegates).

Τι είναι το Cold Staking?

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να κάνετε staking, και ένας από αυτούς είναι το Cold Staking.

Το Cold Staking, επιτυγχάνεται, όταν σε έναν χρήστη (user), του επιτρέπεται, να κάνει staking, εκτός σύνδεσης (offline), συνήθως σε ένα πορτοφόλι που έχει τη μορφή usb stick (Ledger, Trezor,..).

cold-staking

Αυτό γίνεται συνήθως, για λόγους ασφαλείας καθώς αυτά τα πορτοφόλια (hard wallets), είναι πιο δύσκολο να χακαριστούν (hacked), από τα online πορτοφόλια (Hot Wallets), που βασίζονται στον ιστό (net) ή σε ανταλλακτήρια.

Με την μέθοδο του Cold Staking, ο χρήστης πρέπει να διατηρήσει τα tokens του, εντός του καθορισμένου πορτοφολιού, για να λάβει τις επιβραβεύσεις (rewards).

Εάν τα μεταφέρει, σε μια νέα διεύθυνση (address), θα έχει ως αποτέλεσμα να χάσει τα rewards.

Τι είναι το Staking Pool?

Τα περισσότερα blockchain που λειτουργούν με μηχανισμό PoS, σάς επιτρέπουν να κάνετε stake μόνοι σας.

Ωστόσο, μερικές φορές αυτό μπορεί να σας εμποδίσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα κέρδη (rewards) σας.

Οι χειριστές ενός Stake Pool, συμμετέχουν στο δίκτυο, κατέχοντας δεξιότητες, και το υλικό (hardware), που διασφαλίζουν, την αξιόπιστη και συνεπή λειτουργία ενός κόμβου (node), τα οποία είναι απαραίτητα, για τη διασφάλιση της επιτυχίας του πρωτοκόλλου PoS και του δικτύου blockchain, πάνω στο οποίο λειτουργεί.

Για να καρπωθεί, ένας απλός χρήστης (user), τα πλήρη οφέλη, που προσφέρει το Staking, πρέπει να παραμείνει συνδεδεμένος στο δίκτυο 24/7.

staking-pool-min

Ακόμη και μια σύντομη διακοπή σύνδεσης μπορεί να διαταράξει το κέρδος του (reward).

Όμως, η συμμετοχή του σε ένα Staking Pool, μπορεί να του προσφέρει αυτή την εξασφάλιση.

Τα Staking Pools, είναι ένας τρόπος να κάνετε staking, χωρίς να χρειάζεται να έχετε τον υπολογιστή σας, σε λειτουργία ασταμάτητα, ή να χρειάζεται την χρήση ενός εικονικού παρόχου (VPN).

Το Staking Pool εκτελεί έναν κύριο κόμβο (Master Node), σε έναν διακομιστή (server), με μια σταθερή και υψηλής ταχύτητας σύνδεση, και εξυπηρετεί πάντα το blockchain.

Επειδή έχουν την δυνατότητα να συγκεντρώνουν, πολλούς επενδυτές μέσα στο pool τους, το staking τους, αυξάνει γεωμετρικά, και αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να επιλεγούν για να γράψουν το επόμενο μπλοκ ή να ψηφίσουν για ένα μπλοκ που γράφεται στο blockchain.

Για αυτόν τον λόγο, τα Staking Pools, θεωρούνται ως ένας ευκολότερος τρόπος, για να κερδίζετε πιο συχνά και σταθερά rewards.

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του Staking.

staking-up-down

Σε γενικές γραμμές, δεν έχει σοβαρά μειονεκτήματα, που να σας αποτρέπουν από το να το δοκιμάσετε.

Τo κύριο πλεονέκτημα του Staking είναι η δημιουργία παθητικού εισοδήματος και δεν χρειάζεται να stakάρετε μεγάλα ποσά.

Δεν φέρει κίνδυνο, από την άποψη ότι, δανείζετε τα token σας, σε έναν επικυρωτή (Validator), αλλά συνεχίζετε να διατηρείτε την κυριότητα αυτών.

Είναι επίσης, πολύ πιο αποδοτικό ενεργειακά (Energy Efficient), από την εξόρυξη (Mining) και εμπεριέχει συνήθως χαμηλότερο ρίσκο, από το Trading.

Ενα μειονέκτημα προέρχεται από το αναμενόμενο κέρδος, καθώς ορισμένα tokens, παρουσιάζουν τέτοια μεταβλητότητα στην τιμή τους, που μια πιθανή πτώση της, μπορεί  να μειώσει το κέρδος που υπολογίζατε αρχικά (σε σύγκριση πάντα με την τελική αξία σε ευρώ ή δολάρια, και όχι με τον τελικό αριθμό των token που θα λάβετε).

Επίσης ένας άλλος κίνδυνος, όταν συμμετέχετε σε ένα Staking Pool, είναι όταν προσφέρει υπέρογκες επιβραβεύσεις (Rewards), όπως κάνει αυτή την στιγμή το TronStake.

Αυτό θα μπορούσε να προσελκύσει μια Crypto-φάλαινα (CryptoWhale), η οποία λόγω του μεγέθους της επένδυσης, όταν έρθει η ώρα της ανάληψης των Rewards, να «σηκώσει» όλα τα διαθέσιμα κεφάλαια, που υπάρχουν μέσα στο Pool.

(Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα για τις Crypto-φάλαινες.)

Είναι το staking κερδοφόρο?

Το Crypto Staking γίνεται όλο και πιο δημοφιλές, προσελκύοντας πολλούς νέους χρήστες, οι οποίοι ψάχνουν μια εναλλακτική μέθοδο παθητικού εισοδήματος, σε σχέση με την εξόρυξη (Mining).

Η επιβράβευση (Rewards), που κερδίζετε όταν κάνετε staking, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η επιβράβευση για το κάθε block, το ποσό που βρίσκεται stakαρισμένο, και το μέγεθος ενός pool.

Γενικά, όσο μεγαλύτερη είναι η χρονική διάρκεια του ποσού που έχετε κάνει staking, και εάν τα έχετε κλειδωμένα (locked up), τόσο υψηλότερη θα είναι η επιβράβευση.

Ωστόσο, η μεταβλητότητα (Volatility) της αξίας του token, πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό των κερδών.

Ποιοι είναι κάποιοι γενικοί κανόνες για το Staking?

rules-staking

Όταν θέλετε να κάνετε staking, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τους όρους και τους κανόνες του αντίστοιχου Staking Pool, και του blockchain,  στο οποίο βασίζετε.

Ορισμένα επιτρέπουν το online και στο offline Staking, ενώ άλλα όχι. Εάν θέλετε να stakάρετε εκτός σύνδεσης (offline), θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή σας ως κόμβο (Staking Node), ο οποίος θα αποκαλείται κόμβος επικύρωσης (Validator Node) ή κόμβος εκπροσώπου (Delegate Node).

Ανάλογα με το blockchain, διαφορετικά πρωτόκολλα, απαιτούν διαφορετικούς κόμβους.

Μερικά από τα tokens, που υποστηρίζουν τη μέθοδο PoS, απαιτούν ο κόμβος που χρησιμοποιείτε να πληροί τις ελάχιστες τεχνικές απαιτήσεις (Minimum Technical Requirements), για να διατηρήσει την ποιότητα λειτουργίας του δικτύου υψηλά.

Προτού ξεκινήσετε να κάνετε Staking, είναι σημαντικό να ελέγξετε εάν το blockchain χρησιμοποιεί το μηχανισμό Proof-of-Stake.

Υπάρχουν αρκετοί γενικοί όροι, τους οποίους πρέπει να λάβετε υπόψη, όταν χρησιμοποιείτε ένα Staking Pool, και άλλοι, όταν κάνετε staking μόνοι σας.

Παρακάτω θα βρείτε μερικούς γενικούς όρους που ίσως συναντήσετε:

  • Το πορτοφόλι (wallet) σας, πρέπει να είναι συνδεδεμένο (OnLine) 24/7 (εκτός αν χρησιμοποιείτε Cold Staking ή Staking Pool).
  • Το πορτοφόλι σας, πρέπει να υποστηρίζει τη λειτουργία Staking.
  • Τα token πρέπει να μείνουν stakαρισμένα, για μερικές ημέρες προτού λάβετε μια επιβράβευση (reward).
  • Μπορεί να υπάρχει ένα ελάχιστο ποσό συμμετοχής, καθώς και συγκεκριμένο ποσό προμήθειας για κατάθεση και ανάληψη σε ένα Staking.

Κάθε blockchain έχει διαφορετικούς κανόνες για το token του. Επομένως, συνιστάται να μάθετε συγκεκριμένα, ποιοι όροι και περιορισμοί ισχύουν.

Που μπορώ να βρω λίστα με Staking Pools?

Μεταβείτε στη σελίδα dapp.com (https://www.dapp.com/ ), όπου μπορείτε να βρείτε πληθώρα Staking Pools, και να τα κατηγοριοποιήσετε σύμφωνα με τα κριτήρια της αρεσκείας σας.

Πως να κάνετε Staking σε ένα Staking Pool?

Διαβάστε αυτό το άρθρο μου (TRON staking), για να δείτε την διαδικασία συμμετοχής σε ένα  Staking Pool, με υψηλές επιβραβεύσεις (Rewards), αλλά παράλληλα και υψηλού Ρίσκου (High Risk).

Εάν σας άρεσε πατήστε Like!!!

◉ Εάν σας άρεσε το άρθρο, διαφωνείτε με κάτι ή θα θέλατε να συμπεριλάβω οτιδήποτε άλλο,μεταβείτε στην σελίδα μου στο Facebook, όπου είναι όλα πολύ πιο γνώριμα για εσάς, και κάντε μου ένα Like 👍, για να με υποστηρίξετε!! Σας Ευχαριστώ ο CryptoGrafos.

Αποποίηση Ευθυνών

Αποποίηση ευθυνών: Οι απόψεις που εκφράζονται στον ιστότοπο ocryptografos.com δεν αποτελούν επενδυτικές συμβουλές αλλά προσωπικές απόψεις του εκάστοτε αρθρογράφου και των δημοσιογραφικών πηγών από όπου τις αντλεί. Οι αναγνώστες που επιθυμούν να επενδύσουν σε ψηφιακά νομίσματα θα πρέπει να προβούν σε δική τους προσωπική έρευνα ή να συμβουλευθούν έναν επαγγελματία επενδυτικό σύμβουλο.

δεσ και αυτο
Ethereum-EIP1559-article-feature-image
Τι είναι το EIP 1559 και πώς θα κάνει το ETH πιο σπάνιο εκτινάσσοντας την τιμή του;