Θα ανέβει ή θα πέσει τελικά το Bitcoin?

Bitcoin-Feature

Σήμερα θα μιλήσουμε για μερικούς, πολύ χρήσιμους δείκτες, που θα μας βοηθήσουν να έχουμε μια πιο σφαιρική εικόνα γύρω από την μελλοντική συμπεριφορά της τιμής του Bitcoin, δια στόματος του Guy από το κανάλι YouTube Coin bureau.

Σε ένα πολύ ενδιαφέρον βιντεάκι που ανέβασε προχθές 17 του μηνός στο YouTube, o Guy, αναφέρεται στους παράγοντες που προκαλούν την άνοδο και πτώση της τιμής του Bitcoin.

Για τους μακροχρόνιους επενδυτές (HODLers), είναι ένα ζήτημα που δεν τους ενδιαφέρει, διότι κύριος σκοπός τους είναι η διακράτηση το Bitcoin για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στα πρώτα 07 λεπτά, της παρουσίασης του, ο Guy μας δίνει, γενικές πληροφορίες μακροοικονομίας, όπως παράγοντες που επηρεάζουν τα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων και διασπορά ενός σωστού επενδυτικού χαρτοφυλακίου.

Δεν θα επικεντρωθούμε σε αυτά, γιατί είναι πολύ μεγάλο τμήμα της οικονομικής επιστήμης για το πιο έχουνε γραφτεί άπειρα βιβλία.

Το πρώτο πολύ ενδιαφέρον σημείο της παρουσίασης του, έχει να κάνει με τον τρόπο που μία Crypto-φάλαινα αγοράζει Bitcoin.

Αναφέρεται στο OTC (Over-The-Counter), το οποίο ουσιαστικά σημαίνει ότι δεν θα το προμηθευτεί από την ανοιχτή αγορά, στην οποία πρόσβαση έχουμε εμείς, αλλά θα μιλήσει απευθείας με κάποιο κεντρικό ανταλλακτήριο όπως η Binance ή η Coinbase, και θα ζητήσει να αγοράσει απευθείας από τα αποθεματικά τους, χωρίς ποτέ αυτή η συναλλαγή να φανεί σε εμάς μέσα στη χρηματιστηριακή πλατφόρμα.

over the counter

Με αυτή την τεχνική μια κρύπτο-φάλαινα, πληρώνει ένα μικρό προσαυξημένο ποσοστό στο ανταλλακτήριο, αλλά γλιτώνει την έκθεση αυτής της μεγάλης εντολής στην ανοιχτή αγορά η οποία θα οδηγούσε σε μία πιθανή άνοδο ή πτώση, της τιμής του Bitcoin κατά 05%-10%, ακαριαία, δημιουργώντας πρόβλημα στο μέσο όρο κτήσης της φάλαινο-εντολής.

Ένας τέτοιος δείκτης είναι ο BTC Coinbase Premium, ο οποίος μας δείχνει πότε εκτελείται μία τέτοια συναλλαγή και παρέχεται από την εταιρεία Crypto Quant, αλλά δυστυχώς είναι συνδρομητική υπηρεσία.

Ο δείκτης Coinbase Premium, ο οποίος μετρά το χάσμα (Gap), μεταξύ της τιμής του BTC στο Coinbase Pro και την Binance, λειτουργεί ως εξής:

Μια αρνητική ένδειξη στο Coinbase Premium Index, μας αποκαλύπτει πιθανή αντίσταση στην άνοδο της τιμής του Bitcoin

Από την άλλη πλευρά, μία υψηλή θετική ένδειξη, υποδηλώνει ισχυρή πίεση αγοράς στο Coinbase.

Παρακάτω σας παραθέτω ένα στιγμιότυπο από αυτόν τον δείκτη το οποίο βρήκα στο Twitter και μας δείχνει στις 14 Φεβρουαρίου, αρνητικό πρόσημο υποδεικνύοντας πιθανή μελλοντική αντίσταση.

btc-coinbace-premium-index

Πράγματι επτά μέρες αργότερα, στις 21 Φεβρουαρίου, το Bitcoin σχημάτισε προσωρινή κορυφή και προχώρησε σε διόρθωση.

btc-daily-chart

Λόγω της συνδρομητικής φύσης του δείκτη, δεν τον έχω προσθέσει στην φαρέτρα μου ακόμη, και δεν μπορώ να αποδείξω την αξιοπιστία του μακροχρόνια.

 Ένας δεύτερος δείκτης που χρησιμοποιεί o Guy, είναι ο διαθέσιμος αριθμός Bitcoin που υπάρχει στα συναλλακτήρια.

Αυτός ο δείκτης είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το λεγόμενο (Order book depth), δηλαδή το βάθος της αγοράς.

Με απλά λόγια αυτό μας δείχνει πόσα Bitcoin πρέπει να αγοραστούν ή να πωληθούν ώστε να έχουμε μία μεταβολή στο ύψος της τιμής του. Αυτό μπορούμε πολύ εύκολα να το βρούμε εάν πάμε στην ιστοσελίδα του Coingecko, επιλέξουμε το κρυπτονόμισμα που μας ενδιαφέρει και πάμε στην ενότητα “Markets“.

Coingecko-BTC-market-depth-min

Επιλέγουμε το ζεύγος για το οποίο ενδιαφερόμαστε, στο δικό μας παράδειγμα (BTC/USDT), και το συναλλακτήριο με το μεγαλύτερο ποσοστό όγκου συναλλαγών (Binance – 6.39%).

Βλέπουμε λοιπόν ότι με τα σημερινά δεδομένα για να μετακινηθεί η τιμή του Bitcoin προς τα επάνω κατά 2% θα πρέπει να  πέσουν στην αγορά, περίπου 29 εκατομμύρια δολάρια, και για να πέσει κατά 2%, 11,6 εκατομμύρια δολάρια.

Ένα παρόμοιο παράδειγμα βλέπουμε και με το Ethereum, το οποίο αντιστοίχως για να ανέβει κατά 2%, χρειάζεται οι αγοραστές να ρίξουν πάνω από 14 εκατομμύρια δολάρια και για να το ρίξουν κατά 2%, οι πωλητές θα πρέπει να βγάλουν από την τσέπη τους πάνω από 6 εκατομμύρια δολάρια.

ETH-Coingecko-Market-depth-min

Αυτό που μας τονίζει o Guy, είναι ότι εάν στερέψει η αγορά OTC, από κάποιο κρυπτονόμισμα για το οποίο ενδιαφέρονται κρυπτό-φάλαινες, και συνεχίσει το ενδιαφέρον τους για αυτό, τότε εκ των πραγμάτων, θα οδηγηθούν στην ανοιχτή αγορά προκαλώντας μεγάλες διακυμάνσεις, στις τιμές των κρυπτονομισμάτων.

Όταν λοιπόν βλέπουμε κρυπτό-φάλαινες να βγάζουν κρυπτονομίσματα από τα ανταλλακτήρια αυτό συνήθως είναι θετικό για το ίδιο το κρυπτονόμισμα.

Αντιθέτως όταν μεταφέρουν, κάποιο κρυπτονόμισμα από το πορτοφόλι τους (Smart wallet), προς τα ανταλλακτήρια, αυτό συνήθως συνοδεύεται από πωλήσεις, με αποτέλεσμα να πιέζεται προς τα κάτω, η τιμή του εν λόγω κυπτονομίσματος.

Ένας τρόπος για να παρακολουθούμε αυτές τις κινήσεις, είναι εάν παρακολουθήσουμε στο Twitter τον λογαριασμό Whale Alert, ο οποίος σκανάρει όλες τις μεγάλες κινήσεις τον κρυπτονομισμάτων, από και προς τα ανταλλακτήρια, και ενημερώνει τους followers του.

Παρακάτω σας δείχνω ένα παράδειγμα μετακίνησης, 5,2 εκατομμύριων CHZ token, από προσωπικό πορτοφόλι Crypto-φάλαινας, προς την Binance.

Twitter-whale-alert-CHZ-min

Όλοι καταλαβαίνουμε ότι ένας είναι ο λόγος για να μεταφέρεις κρυπτονομίσματα σου προς κάποιο ανταλλακτήριο

Θέλεις να το ξεφορτωθείς, ανταλλάσσοντας το με κάποιο άλλο κρυπτονόμισμα ή Stable Coin.

Και φυσικά το αντίστροφο με την αφαίρεση κυπτονομίσματος από ένα ανταλλακτήριο προς ένα πορτοφόλι.

Όταν δείτε κάποιο alert όπου μία Crypto φάλαινα, μεταφέρει ένα κρυπτονόμισμα από ένα ανταλλακτήριο προς κάποιο άλλο, τότε πιθανόν, θέλει να εκμεταλλευτεί μία ευκαιρία Arbitrage, δηλαδή το προμηθεύεται από το ανταλλακτήριο με τη χαμηλότερη τιμή, και το πουλάει στο ανταλλακτήριο με την υψηλότερη τιμή, αποφέροντας του κέρδος με σχεδόν μηδαμινό ρίσκο.

Twitter-whale-alert-USDC-arbitrage-min

Εάν θέλουμε μία πιο συγκεντρωμένη εικόνα,  τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον δείκτη NUPL (Net Unrealized Profit/Loss) της Glassnode, ο οποίος είναι πολύ καλός στο να πετυχαίνει τις κορυφές αλλά και τις βάσεις του Bitcoin.

Glassnode-Puel-indicator-min

Όμως και αυτός, δυστυχώς είναι συνδρομητικός, και μας αφήνει, να δούμε τα αποτελέσματα του, στο free version, με καθυστέρηση ενός έτους.

Όσοι επιθυμούν μπορούν να προχωρήσουν σε εγγραφή, με περίπου 30 δολάρια το μήνα. 

Ο τελευταίος παράγοντας ο οποίος επηρεάζει τιμή του Bitcoin, για τον οποίο όμως δυστυχώς, δεν έχουμε καμία δυνατότητα πρόβλεψης, είναι οι ξαφνικές θετικές ή αρνητικές ειδήσεις, όπως αυτή με την αγορά Bitcoin από την Tesla.

Εάν σας άρεσαν αυτά που διαβάσατε και θέλετε να δείτε αναλυτικά όλο το βίντεο του Guy, θα το βρείτε παρακάτω. 

Εάν σας άρεσε πατήστε Like!!!

◉ Εάν σας άρεσε το άρθρο, διαφωνείτε με κάτι ή θα θέλατε να συμπεριλάβω οτιδήποτε άλλο,μεταβείτε στην σελίδα μου στο Facebook, όπου είναι όλα πολύ πιο γνώριμα για εσάς, και κάντε μου ένα Like 👍, για να με υποστηρίξετε!! Σας Ευχαριστώ ο CryptoGrafos.

Αποποίηση Ευθυνών

Αποποίηση ευθυνών: Οι απόψεις που εκφράζονται στον ιστότοπο ocryptografos.com δεν αποτελούν επενδυτικές συμβουλές αλλά προσωπικές απόψεις του εκάστοτε αρθρογράφου και των δημοσιογραφικών πηγών από όπου τις αντλεί. Οι αναγνώστες που επιθυμούν να επενδύσουν σε ψηφιακά νομίσματα θα πρέπει να προβούν σε δική τους προσωπική έρευνα ή να συμβουλευθούν έναν επαγγελματία επενδυτικό σύμβουλο.

δεσ και αυτο
Bitcoin-CZ-feature-img
«Δεν Είσαστε Έτοιμοι για αυτό που Έρχεται!!» C.Z.