Πώς να κληρονομήσετε τα Crypto σας, στις επόμενες γενιές, με ασφάλεια!! (Trezor)

Trezor-Wallet-feature

Η Trezor, ένας από τους σημαντικότερους κατασκευαστές έξυπνων crypto-πορτοφολιών (Smart Wallets), προσφέρει τώρα, έναν νέο πρωτοποριακό τρόπο δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, που σύμφωνα με τα λεγόμενα της, είναι ακόμη πιο ασφαλές και από το υπάρχον 12λεξο τύπο ανάκτησης (Recovery Seed).

Περιεχόμενα

Τι είναι το Trezor Recovery Seed και πως λειτουργεί?

Το Recovery Seed, της Trezor, είναι ο προσωπικός κωδικός που δίνεται σε κάθε χρήστη, ο οποίος αποτελείται από 12 έως 24 λέξεις, οι οποίες εισάγονται σε μια συγκεκριμένη σειρά.

Το Recovery seed, το χρησιμοποιούν σχεδόν όλα τα crypto-πορτοφόλια, online όπως το Metamask, Tronlink, αλλά και offline όπως το Trezor και Ledger.

Τα online ονομάζονται «Καυτά Πορτοφόλια» (Hot Wallets), διότι για να λειτουργήσουν χρειάζονται να εγκατασταθούν σε κάποιο browser (Chrome κυρίως, οι άλλοι παρουσιάζουν πολλά bugs), και δεν μπορούν να αποθηκεύσουν τα κρυπτονομίσματα μας, εκτός δικτύου (offline).

Τα offline, ονομάζονται και «Κρύα Πορτοφόλια» (Cold Wallets), διότι η αποθήκευση των κρυπτονομισμάτων μας, δεν βρίσκεται εκτεθειμένη, στο διαδίκτυο (online), αλλά μέσα στην ίδια την συσκευή.

hot-wallet-vs-cold wallet-trezor-article

Το Recovery Seed, ενεργεί ως μια από τις τρεις επιλογές Backup, που μας προσφέρουν τα smart wallets.

Οι άλλοι δυο τρόποι είναι, το Private Key και το KeyStore.

Με την αξία των κρυπτονομισμάτων να αυξάνονται, το να γνωρίζεις, πώς να αποθηκεύεις και να προστατεύεις, το Recovery Seed, είναι πολύ σημαντικό.

Όλοι έχουμε διαβάσει ιστορίες, που χρήστες έχουν ξεχάσει το password, και δεν έχουν αποθηκεύσει το Recovery Seed, ή ακόμη χειρότερα, έχει διαρρεύσει, συνήθως από λάθος τους, και καταλήξει σε χέρια κάποιου επιτήδειου.

Οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές, όπως ολική απώλεια του χαρτοφυλακίου.

Αλλά η Trezor, έχει επινοήσει έναν νέο τρόπο προστασίας, με διασφαλίσεις που μειώνουν την πιθανότητα απώλειας ενός Recovery Seed από τον ίδιο τον χρήστη ή από επίθεση ενός χάκερ.

Πώς λειτουργεί το Trezor Shamir Backup.

Το Shamir Backup χωρίζει ένα Recovery Seed, σε πολλά μέρη που είναι γνωστά ως Recovery Shares.

Οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν έως και 16 Recovery Shares, που το κάθε ένα από αυτά, αποτελείται από 20 τουλαχιστον λέξεις.

Ο χρήστης αποφασίζει πόσα Recovery Shares θα δημιουργήσει, και πόσα από αυτά, θα πρέπει να συνδυαστούν για να ξεκλειδώσουν το Trezor Wallet.

trezor-shamir-info

Για παράδειγμα, ένας χρήστης μπορεί να θέλει, να συνδυάζονται 03 από τα 05 Recovery Shares, για να ξεκλειδώνει το Trezor Wallet.

Ένας άλλος μπορεί να επιλέξει 05 από τα 08 Recovery Shares.

Δεν έχει σημασία ποια συγκεκριμένα Trezor Recovery Shares, από το σύνολο, που έχει δημιουργήσει ο χρήστης, θα επιλέξει, αρκεί να συνδυάσει τον συγκεκριμένο αριθμό που έχει αποφασίσει εξαρχής.

Η εταιρία Trezor λέει ότι, αυτή η προσέγγιση εξαλείφει την περίπτωση, ο χρήστης να χάσει το μοναδικό Recovery Seed, και μαζί με αυτό, την πρόσβαση στα κεφάλαια του.

Εάν για παράδειγμα, έχει δημιουργήσει 08 Recovery Shares, και επιλέξει να συνδυάζει τα 03 από αυτά, στην περίπτωση που χάσει τα 05, συνεχίζει να έχει πρόσβαση με τα υπόλοιπα 03, όποια και αν είναι αυτά.

Ο χρήστης, μπορεί λοιπόν, να κρύψει τα Recovery Shares, σε διάφορα σημεία, απαλείφοντας την περίπτωση να ξεχάσει το ένα συγκεκριμένο σημείο όπου τα έχει.

Ένα συναρπαστικό πλεονέκτημα του Trezor Shamir Backup, είναι ότι προσφέρει  στους επενδυτές κρυπτονομισμάτων, να έχουν ένα σχέδιο κληρονομιάς.

Η θέση των Trezor Recovery Shares, θα μπορούσε να αποκαλυφθεί με διαθήκη,  σε συγγενικά ή άλλα αγαπημένα του πρόσωπα, μοιράζοντας αντίστοιχο αριθμό Recovery Shares, σε αντίστοιχο αριθμό, δικηγόρων και συμβολαιογράφων, αλλά και μοιρασμένα σε χρηματοκιβώτια ή άλλες εγκαταστάσεις αποθήκευσης.

inheritance-trezor-article

Ακόμα κι αν ένας χάκερ, καταφέρει να αποκτήσει ένα Recovery Share, δεν θα μπορεί να κλέψει τίποτα, επειδή δεν θα έχει τον συνολικό και συγκεκριμένο αριθμό, των Recovery Shares, για να αποκτήσει πρόσβαση στο Trezor wallet.

Το ίδιο φυσικά, ισχύει και για ένα συγγενικό πρόσωπο, το οποίο μπορεί κατά λάθος να ανακαλύψει την κρυψώνα ενός Recovery Seed,  αλλά χωρίς τα υπόλοιπα, να μείνει «με το Seed στο χέρι»!!

Τα πλεονεκτήματα των Trezor Recovery Shares.

Η Trezor λέει ότι, το Shamir Backup, προσφέρει μια σειρά από πλεονεκτήματα, σε σχέση με το μοναδικό Recovery Seed.

Βασίζεται σε έναν κρυπτογραφικό αλγόριθμο που δημιουργήθηκε από τον Adi Shamir.

Χρησιμοποιεί μια διαφορετική λίστα λέξεων από την BIP-39, που χρησιμοποιεί το  Recovery Seed.

bip39-trezor-article

Τα Recovery Shares επίσης, έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν περισσότερες λέξεις από ένα Recovery Seed, που συνήθως περιορίζονται σε 12 έως 24 λέξεις.

Ακόμα και η απόκτηση πρόσβασης, σε μερικές από τις 24 συγκεκριμένες λέξεις, ενός Recovery Seed, δίνουν σε έναν καλό χάκερ, τη δυνατότητα, να αποκτήσει πρόσβαση στο Trezor wallet, χρησιμοποιώντας την τεχνική Brute-Force.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο διαχωρισμός ενός Recovery Seed 24 λέξεων σε πολλά σημεία, να αποβεί μοιραίος για τον ιδιοκτήτη ενός Trezor wallet.

trezor-model-t

Το Shamir Backup είναι επί του παρόντος, μια αποκλειστική δυνατότητα για το Trezor Model T, και υποστηρίζει περισσότερα από 1.000 κρυπτονομίσματα.

Είναι μια πολύ ανθεκτική συσκευή,  εξοπλισμένη με φωτεινή έγχρωμη οθόνη LCD, δυνατότητα σύνδεσης με κινητά τηλέφωνα μέσω θύρας USB τύπου C, και αντέχει σε θερμοκρασίες από -20° C έως +60° C.

Υπολογίζοντας λοιπόν, το κόστος που μπορεί να επιφέρει η απώλεια των ιδιωτικών κλειδιών (Private Keys), με  usb στικάκια χαμένα σε χώρους υγειονομικής ταφής, και χρήστες να πληρώνουν εκατομμύρια για να τους βοηθήσει κάποιος, να ανακτήσουν το password τους, το Shamir Backup, θα μπορούσε να είναι η λύση, να προστατεύσουν τα χαρτοφυλάκια κρυπτονομισμάτων, αλλά και να τα κληρονομήσουν στις επόμενες γενιές.

Εάν σας άρεσε πατήστε Like!!!

◉ Εάν σας άρεσε το άρθρο, διαφωνείτε με κάτι ή θα θέλατε να συμπεριλάβω οτιδήποτε άλλο,μεταβείτε στην σελίδα μου στο Facebook, όπου είναι όλα πολύ πιο γνώριμα για εσάς, και κάντε μου ένα Like 👍, για να με υποστηρίξετε!! Σας Ευχαριστώ ο CryptoGrafos.

Αποποίηση Ευθυνών

Αποποίηση ευθυνών: Οι απόψεις που εκφράζονται στον ιστότοπο ocryptografos.com δεν αποτελούν επενδυτικές συμβουλές αλλά προσωπικές απόψεις του εκάστοτε αρθρογράφου και των δημοσιογραφικών πηγών από όπου τις αντλεί. Οι αναγνώστες που επιθυμούν να επενδύσουν σε ψηφιακά νομίσματα θα πρέπει να προβούν σε δική τους προσωπική έρευνα ή να συμβουλευθούν έναν επαγγελματία επενδυτικό σύμβουλο.

δεσ και αυτο
Bitcoin_missile_Feature_image
«Το ράλι του Bitcoin έχει ακόμη χρόνια μπροστά του» αναφέρει ο CEO της Binance.