Τι είναι το EIP 1559 και πώς θα κάνει το ETH πιο σπάνιο εκτινάσσοντας την τιμή του;

Ο καταλύτης που πιθανόν κάνει το Ethereum, πιο ακριβό απο το Bitcoin!

Ethereum-EIP1559-article-feature-image

Το EIP 1559 είναι μια πρόταση, που θα βελτιώσει κάπως το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Ethereum (ΕΤΗ) όσον αφορά τις προμήθειες που χρεώνει (Gas Fee).

Η πρόταση αυτή, πρωτοέπεσε στο τραπέζι, το 2019, από τον συνιδρυτή του Ethereum, Vitalik Buterin.

Εάν εφαρμοστεί επιτυχώς, αναμένεται ότι θα συμβάλει στη μείωση των προμηθειών στις συναλλαγές με Ethereum, στη μείωση της συμφόρησης που παρατηρείται τώρα, και επίσης θα έχει σαν αποτέλεσμα να λιγοστέψει τα εν κυκλοφορία ETH tokens.

Θα επηρεάσει τη νομισματική κυκλοφορία του Ethereum, με το να εκτελεί καύσεις τελών, που θα έχει ως συνέπεια, την μείωση τους και θα αποσύρει ETH tokens από την αγορά.

Ελπίζουν ότι έτσι, θα βελτιωθεί η εμπειρία των χρηστών, καθώς θα τους δώσει, περισσότερο έλεγχο, σχετικά με τα ποσά που ξοδεύουν σε τέλη, και θα μειώσει την πιθανότητα «ατυχημάτων» που σχετίζονται με τα τέλη.

Για παράδειγμα, ένας χρήστης του Reddit έκανε πρόσφατα μια δημοσίευση, που εξηγεί πώς κατέληξε να πληρώσει $9.500 σε προμήθεια (gas fee) για μια συναλλαγή Uniswap, αξίας μόλις $120.

metamask_gas_limit
Metamask πορτοφόλι που δείχνει το πεδίο Gas Limit

Πιθανόν το Metamask πορτοφόλι του, δεν παρουσίασε το πεδίο “Όριο αερίου” (Gas Limit), με το σωστό ποσό, οπότε αποφάσισε να το αλλάξει χειροκίνητα.

Κατά την εισαγωγή των στοιχείων όμως, έκανε ένα σφάλμα, πληκτρολογώντας 2.000.000 στο πεδίο εισαγωγής “Τιμή αερίου” (Gas Price) αντί για το πεδίο “Όριο αερίου” (Gas Limit), που είχε ως αποτέλεσμα, το τέλος συναλλαγής (transaction fee) να ανέλθει στα 2.000.000 GAS, περίπου 23.5172 ETH!

Ολόκληρη η ιδέα, πίσω από την πρόταση του EIP 1559, είναι να εξομαλυνθούν οι αυξήσεις των τελών του δικτύου Ethereum, καθώς και να διευκολύνει τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια, να υπολογίζουν τις χρεώσεις πιο εύκολα και αλάνθαστα, αποτρέποντας ατυχήματα όπως το ανωτέρω.

Στο τρέχον μοντέλο προμηθειών του Ethereum, οι χρήστες πρέπει να υποβάλλουν προσφορές για χώρο (space), εντός ενός μπλοκ (block), μέσω των τελών (Gas Fees), το οποίο είναι γνωστό ως «δημοπρασία πρώτης τιμής» (firstprice auction).

Εάν το δίκτυο είναι κορεσμένο, τα τέλη αυξάνονται κατακόρυφα, γεγονός που κάνει τους χρήστες να εισάγουν υψηλότερα τέλη.

Αυτό συνήθως οδηγεί σε ακραίες χρεώσεις, μόνο και μόνο για να συμπεριληφθούν πιο γρήγορα στο επόμενο μπλοκ.

Περιεχόμενα

Πώς θα βοηθήσει το EIP 1559 να μειωθούν τα τέλη;

Υπάρχουν τέσσερις βασικοί στόχοι που προσπαθεί να πετύχει το EIP 1559:

  1. Θα κάνει τις χρεώσεις συναλλαγών πιο προβλέψιμες για τους χρήστες
  2. Θα μειώσει τις καθυστερήσεις που υπάρχουν τώρα, στις επιβεβαιώσεις συναλλαγών.
  3. Θα βελτιώσει το σύστημα υποβολής προσφορών τελών (fee bidding system), αυτοματοποιώντας το.
  4. Θα δημιουργήσει έναν σύνδεσμο, μεταξύ της δραστηριότητας, που επικρατεί εκείνη την στιγμή, στο δίκτυο του Ethereum, και της παροχής ETH.

Το EIP 1559 θα εισαγάγει μια «βασική χρέωση» (base fee), σε κάθε συναλλαγή που θα πραγματοποιείται στο δίκτυο.

Αυτό θα είναι ένα ελάχιστο τέλος που θα πρέπει να καταβληθεί για την αποστολή μιας συναλλαγής και θα αυξάνεται ή θα μειώνεται, ανάλογα με την πληρότητα των μπλόκς την δεδομένη στιγμή.

Το βασικό τέλος θα ορίζεται ανά μπλοκ, και θα αλλάζει μετά από κάθε μπλοκ, ανάλογα με τη συμφόρηση του δικτύου.

Εάν η χρήση του δικτύου είναι κορεσμένη, η βασική χρέωση θα αυξάνεται για το επόμενο μπλοκ προκαλώντας αύξηση στο κόστος συναλλαγών .

 Όταν θα αποσυμφορίζεται το δίκτυο, τα βασικά τέλη θα μειώνονται ξανά.

Το EIP 1559 έχει επίσης σχεδιαστεί με γνώμονα, την αύξηση της χωρητικότητας του δικτύου, αλλάζοντας το μέγιστο όριο αερίου (max gas limit) ανά μπλοκ.

Fifty-percent-ethereum-overload-EIP1559

Επί του παρόντος, το μέγιστο όριο αέριου ορίζεται στα 10 εκατομμύρια GAS. Με την εφαρμογή EIP 1559, αυτό θα αυξηθεί σε 20 εκατομμύρια GAS. Με αυτές τις δύο αλλαγές, το Ethereum, στοχεύει να βρίσκειιδανικές συνθήκες λειτουργίας, όταν ο ρυθμός κορεσμού θα κινείται στο 50%.

 Όταν η φόρτωση της πλατφόρμας του Ethereum, θα ξεπερνάει το 50%, θα αυξάνει τα τέλη (fees) για τους χρήστες. Όταν θα πέφτει κάτω από 50%, τα τέλη θα μειώνονται.

 Όλα αυτά εξαρτώνται από το πόσο GAS πηγαίνει σε κάθε μπλοκ.

miner-Ethereum-happy-no-EIP1559-protocol
Η χαρά των miners, που μέχρι σήμερα τα “τσέπωναν”

Επιπλέον, το EIP 1559, θα παρουσιάσει και μια σημαντική αλλαγή όσον αφορά τις προμήθειες που κερδίζουν οι εξορύκτες (miners) ETH.

Σήμερα, εάν χρησιμοποιήσουμε τις τιμές των προμηθειών (gas fees) ως δείκτη, μπορούμε πολύ εύκολα να εξαπατηθούμε, διότι οι εξορύκτες (miners), έχουν την δυνατότητα, να δημιουργούν εικονικές συναλλαγές πολύ χαμηλού ή πολύ υψηλού κόστους, και τα τέλη (fees) να πηγαίνουν στις τσέπες τους.

Πλέον όμως, με το EIP 1559, η «βασική χρέωση» (base fee), θα μπορεί να χειραγωγηθεί μόνο σε υψηλό κόστος, καθώς οι πλαστές συναλλαγές θα απαιτούν από τον εξορυκτή (miner) να πληρώσει τέλη (τα οποία θα καίγονται)!

Είναι η τρέχουσα αγορά τελών (feemarket) όντως τόσο αναποτελεσματική;

Ναι. Η διαφορά μεταξύ της μέσης τιμής του αερίου (gas) και της τιμής του 10ου εκατοστημορίου, σε ένα κανονικό μπλοκ, βρίσκεται 3 με 8 φορές, ψηλότερα κατά μέσο όρο. Οι χρήστες χρεώνονται υπερβολικά και άσκοπα.

Όποιος δεν πληρώνει υπέρογκα ποσά, υποβάλλεται σε μια καθυστέρηση περίπου 1-2 λεπτών, ή και περισσότερο μερικές φορές, και αυτή η καθυστέρηση δεν ωφελεί πραγματικά κανέναν.

Ο συνολικός φόρτος που δέχεται η αλυσίδα (chain) είναι ο ίδιος, ανεξάρτητα από το αν μια δεδομένη μονάδα φορτίου χτυπήσει την αλυσίδα τώρα η 1-2 λεπτά αργότερα.

Δεν υπάρχει πραγματικό όφελος από τους συμμετέχοντες που «εκφράζουν χαμηλή προτίμηση χρόνου» (low time preference) στην αγορά τελών, τουλάχιστον υπό ομαλές συνθήκες.

Θα ήταν καλύτερα για όλους, εάν συμπεριλαμβάνονταν αμέσως περισσότερες συναλλαγές, κάτι που επιτρέπει το EIP 1559.

Πως το θα βελτιώσει η πρόταση EIP 1559 το Ethereum;

Πρώτον, θα βελτιώσει την εμπειρία των χρηστών (user experience) αυξάνοντας την ρευστότητα και την ταχύτητα στην αγορά συναλλαγών.

smiling-cartoon-Metamask-after-EIP1559

Για παράδειγμα, ηλεκτρονικά πορτοφόλια, όπως το Metamask θα μπορούν εύκολα να υπολογίζουν και να ορίζουν το βασικό τέλος (base fee) ανάλογα με τις πληροφορίες του προηγούμενου μπλοκ.

Επιπλέον, το EIP 1559 αναμένεται να κάνει το Ethereum πιο σπάνιο.

Αυτό συμβαίνει επειδή το βασικό τέλος (base fee) θα καίγεται με το πέρας της συναλλαγής.

Πλέον, οι εξορύκτες (miners) δεν θα καρπώνονται αυτήν την προμήθεια, αλλά από την άλλη πλευρά, όσο η ποσότητα σε κυκλοφορία ETH tokens, θα μικραίνει, η αύξηση της αξίας αυτών, θα τους βοηθήσει.

detective-searching-Ethereum-tokens-after-EIP1559
Μετά το EIP 1559 ψάχνει για Ethereum!

Κάτω από έντονα φορτία δραστηριότητας (heavy loads), θα υπάρχει περισσότερη καύσηETH, λόγω του ότι το βασικό τέλος θα είναι υψηλότερο και θα το καθιστά σπανιότερο.

Αυτή είναι η θετική εξέλιξη, μεταξύ της δραστηριότητας του δικτύου και της τιμής του ETH που προσπαθεί να επιτύχει το EIP 1559.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι όλοι χαρούμενοι με αυτήν την πρόταση, και ίσως δούμε κάποιες αντιδράσεις από την πλευρά των εξορυκτών.

Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή, από το τρέχον μοντέλο κερδίζουν πολλά και πληρώνονται ολόκληρο το κόστος συναλλαγής.

Επιπλέον, εξακολουθούν να λαμβάνουν την επιδότηση μπλοκ (Block Reward) για την παραγωγή των μπλοκ. Στην πραγματικότητα, οι εξορύκτες Ethereum, κερδίζουν περισσότερα μέσω των τελών συναλλαγών (transaction fees) σε σχέση με ανταμοιβές από μπλόκς (block rewards) τους τελευταίους μήνες, λόγω των αυξανόμενων συναλλαγών στο DeFi.

ethereum-bag-happy-investor-after-EIP1559

Εν κατακλείδι, για εμάς τους traders ή Hodlers, του Ethereum, λόγω του EIP 1559, προβλέπω ανοδικά ράλι και κέρδη στην χρηματιστηριακή σκηνή.

Εάν σας άρεσε πατήστε Like!!!

◉ Εάν σας άρεσε το άρθρο, διαφωνείτε με κάτι ή θα θέλατε να συμπεριλάβω οτιδήποτε άλλο,μεταβείτε στην σελίδα μου στο Facebook, όπου είναι όλα πολύ πιο γνώριμα για εσάς, και κάντε μου ένα Like 👍, για να με υποστηρίξετε!! Σας Ευχαριστώ ο CryptoGrafos.

Αποποίηση Ευθυνών

Αποποίηση ευθυνών: Οι απόψεις που εκφράζονται στον ιστότοπο ocryptografos.com δεν αποτελούν επενδυτικές συμβουλές αλλά προσωπικές απόψεις του εκάστοτε αρθρογράφου και των δημοσιογραφικών πηγών από όπου τις αντλεί. Οι αναγνώστες που επιθυμούν να επενδύσουν σε ψηφιακά νομίσματα θα πρέπει να προβούν σε δική τους προσωπική έρευνα ή να συμβουλευθούν έναν επαγγελματία επενδυτικό σύμβουλο.

δεσ και αυτο
Altcoins_article_Feature_image
Τα 5 Altcoins που θα ρίξουν το Αμερικανικό Τραπεζικό και Χρηματιστηριακό Σύστημα!